Tavuk üreticileri destek bekliyor
1993 yılında ABD`de kişi başına 35 kg. tavuk eti düştüğünü Türkiye`de ise bu sayının 4.6 kg`da kaldığını söyleyen Kocaeli Sanayi Odası 2. Meslek Komitesi Başkanı Huzeyir Kuçin, Rakamlardan da anlaşıldığı gibi, Türkiye tavuk eti ve ürünlerinin tüketimi konusunda yeterli düzeye gelmemiştir. Bunun en büyük nedeni üretim konusunda yeni yeni yatırımların yapılmasıdır. Bugün sektörde faaliyet gösteren firmaların üretim kapasiteleri istenilen düzeye ulaşmamıştır. Marmara ve Ege Bölgeleri`nde üretimlerini sürdüren bu tesislerin yıllık kapasitesi 600 bin ton et üretimidir. Diğer bölgelerde toplanan firmalar ise küçük kapasitelerle çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu küçük işletmelerde sektörde kayıt dışı ekonomiye neden oluyor dedi.
Beyaz et tüketiminin yaygınlaştırılması için Meslek Komitesi olarak çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Kuçin sözlerini şöyle sürdürdü: Tavuk etinin tüketiminin artırılması sadece bizim çabalarımızla olacak olan şey değildir. Devlete de büyük görevler düşmektedir. Bunların başında kırmızı ette uygulanan yüzde 1`lik KDV oranının, beyaz ette de uygulanması geliyor. Bu oranlar düşürülürse tavukçuluk sektöründeki gelişmelerde hız kazanacaktır
Kocaelili tavuk üreticilerinin destek bekledikleri konular ise şöyle sıralanıyor: Yem, yumurta ve tavuk etindeki KDV oranının yüzde 1`e indirilmesi, yem hammadde ithalinde uygulanan fonların kaldırılması, depremde hasar gören işletmelere düşük faizli kredi isteği, deprem bölgesinde ki ödenemeyen vergiler için düzenleme getirilmesi.