Tasarruf Araçları Kaybettirdi

01.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Kasım ayında başlıca tasarruf araçlarının çoğunda kayıplar yaşandı.

Geçen ay başlıca tasarruf araçları içinde en fazla kayıp Borsa`da gerçekleşti. İMKB endeksinde kasım ayındaki gerileme yüzde 35.4`e ulaştı.

Nisandan bu yana sürekli kan kaybeden Borsada bu yıl ekim ayında bir toparlanma yaşanmış, İMKB endeksi ekimde yüzde 19.3 oranında artış göstermişti. Ekim ayını 13538`den kapayan endeks, kasımın özellikle son haftasında piyasalarda yaşanan dalgalanmaların etkisiyle hızlı bir düşüş trendine girdi. Endeks, kasım sonunda 8748`le, ay sonları itibariyle 1999`un ekim ayından bu yana olan dönemin en düşük düzeyine indi.

Borsa endeksinde ocak-kasım dönemi itibariyle gerileme yüzde 42.5 düzeyinde gerçekleşirken, endeks geçen yılın kasım sonundaki düzeyinin yüzde 3.4 üzerinde oluştu.

Dövizde durum

Merkez Bankası`nın kontrolündeki kurlar kasım ayında döviz sepeti bazında öngörüldüğü gibi yüzde 1 artış kaydetti. Ancak önceki aylarda yaşanan trendin tersine, sepeti oluşturan dövizlerden dolar gerilerken, Euro arttı. Eylül ayında dolarda yüzde 0.5 oranında bir gerileme yaşandı. Euro ile mark gibi Euro7ya bağlı dövizlerde ise yüzde 2.7 oranında bir artış oldu.

Ocak-kasım döneminde doların artışı yüzde 26.3`e gerilerken, Euro grubu dövizlerdeki onbir aylık artış ise kasımdaki gelişmeye karşın yüzde 9.3 düzeyinde kaldı. Döviz sepetinde onbir aylık artış yüzde 18.7 düzeyinde oluştu.

Son bir yılda dolar yüzde 32.8, Euro grubu dövizler yüzde 14.2, döviz sepeti yüzde 24.7 artış kaydetti.

Mevduatın getirisi

Üç ay vadeli tasarruf mevduatının aylık net getirisi yüzde 2.3, altı ay ve bir yıl vadelininki de yüzde 2.2 düzeyinde gerçekleşti.

faiz düşüşlerinden daha fazla etkilenen üç ay vadeli mevduatın ocak-kasım dönemi bileşik getirisi yüzde 35.2 olurken, altı ay vadeli mevduat bu dönemde yüzde 37 kazandırdı. Anılan dönemde bir yıl vadeli mevduatta da yüzde 37.9 oranında faiz birikti.

Son bir yılda üç ay vadeli mevduatın bileşik getirisi yüzde 37.2, altı ay vadeli mevduatın bileşik getirisi yüzde 39.6 olarak hesaplandı. Kasım sonunda vadesi dolan bir yıl vadeli mevduat yüzde 41.3 net faiziyle tahsil edildi.

Kamu kağıtları

İMKB devlet iç borçlanma senetleri performans endeksine göre bir ay vadeli kamu kağıtları kasım ayında yüzde 1.7 getiri sağlarken, üç ve altı ay vadeli kağıtlarda yüzde 1.8 kayıp oluştu.

Yılbaşından bu yana sürekli olarak vadesine bir ay kalmış kamu kağıtları ile çevrilen fonlar yüzde 27.3, üç ay vadeli kağıtlarla çevrilenler yüzde 22.1, altı ay vadede tutulan fonlar yüzde 25.4 kazandırdı.

Son bir yıllık dönemde bir ay vadeli kağıtlarla çevrilen fonların getirisi yüzde 31.6, üç ay vadeli kağıtlara yatırım yapan fonların getirisi yüzde 26.2, altı ay vadeli kağıtların getirisi de yüzde 29.6 düzeyinde oluştu.

İstanbul Altın Borsası`nda oluşan kapanış fiyatlarına göre altın kasım ayında yüzde 0.1 kaybettirdi. Altın, ocak-kasım döneminde yüzde 15.4, son bir yıl itibariyle ise yüzde 20.4 kazandırdı.(ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.