Tarladan sofraya online çözüm

10.10.2024 - 12:56 | Son Güncelleme :
Tarladan sofraya online çözüm | Genel Haberler

Tarımda her yıl yaşanan ‘Ürün tarlada kaldı, para etmedi’ tartışmalarına Alanya’daki tropikal meyve üreticileri ‘online çözüm’ buldu.

Yıllar önce Mısır’dan getirdiği mango ağacı fidanını Alanya’da diken ve 2019’da meyve almaya başlayan girişimci Mustafa Ezici, kendi tarlasının yanında Alanya’da yaklaşık 50 üreticiden aldığı tropikal ürünleri sosyal medyada pazarlıyor. Ezici, sosyal medya platformlarına her gün reklam vererek ürünlerini öne çıkardığını; bu sayede iki ay içinde günlük 200 adet kargoya ulaştığını; bu sayının yakın zamanda 1.000 adede ulaşmasını beklediğini kaydetti. 

Haberin Devamı

AVOKADO, MANGO VE EJDER BAŞI ÇEKTİ

Ezici’nin verdiği bilgilere göre, en çok talep gören ürünler avokado, mango, ejder meyvesi ve papaya olarak öne çıktı. Ezici, “Siparişlerde ürünlerden karışık sepet oluşturuyoruz. Satışlar artıyor. Devamlı müşterilerim olmaya başladı. Her hafta sipariş veren müşterilerim var” dedi. Peki fiyatlar ne alemde? Ezici su soruyu, “Geçen yıl avokadonun kilosu 200 liraydı bu yıl 250 lira. Ancak markette adedi 70 liraya satılıyor. Dolayısıyla doğrudan  üreticiden almak daha avantajlı” şeklinde yanıtladı.  Adet ağırlığı 200-250 gram aralığında değişen ejder meyvesinin kilosunun ise bu yıl 200 lira olduğunu belirten Ezici, “Maliyetler çok yüksek. İşçi maliyetleri bir yıl içinde 700 liradan bin 500 liraya çıktı ve tarım işçisi bulmak kolay da değil” ifadelerini kullandı. Ezici’nin verdiği bilgilere göre, yüksek üretim maliyetlerine rağmen bu ürünlerin ekiminde artış yaşanıyor. Bunun nedenini ise şöyle açıkladı Ezici: “Çünkü bu meyveler geleneksel tarım ürünlerine kıyasla daha yüksek kâr sağlıyor. Kâr marjı olarak 4-5 kat fark var” dedi. Ürünlerin rekolte  bakımından da avantajlı olduğunu ifade eden Ezici, sözlerini şöyle sürdürdü: “Papaya 12 ay hasat veren bir ağaç. Mangoda hasat ağustosta başlıyor aralığa kadar devam ediyor. Ağaç büyüdükçe hasat da çok oluyor. Geçen yıl 200 ton, bu yıl 300 ton, 2025’te 500 ton hasat tahmin ediyoruz.”


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.