Tarım İlaçları Çevreyi Zehirliyor

16.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Pestisit adı verilen zirai mücadele ilaçlarının hızla arttığı ve bunların toprak ve suya karışarak insan sağlığını tehdit edip, kronik rahatsızlıklara yol açtığı bildirildi. Türkiye`de 2000 çeşit zirai ilaç kullanılıyor.


Türkiye`de kullanılan ruhsatlı zirai mücadele ilacı sayısının, 11 yılda 676`dan 2 bin 144`e ulaştığı belirtildi. Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Dürdane Kolankaya ve Prof. Dr. Turan Akay tarafından hazırlanan `Türkiye`de Pestisit Kullanımı ve Çevresel Etkileri` konulu raporda, pestisitlerin çevrede kullanım sonrası bıraktığı kalıntıların, yağışlar ve sulama suları ile birlikte yüzeysel ve yeraltı sularına karıştığı kaydedildi. Pestisitlerin toprak ya da suda yaşayan organizmaların bünyesinde metabolize edilmeleri ile birlikte canlılarda akut ve toksik etkilerinin ortaya çıktığı ifade edilen raporda, Türkiye`de tarımsal üretimi artırmak amacı ile kullanılan pestisit miktarının sürekli arttığına dikkat çekildi.


KİMYASAL MADDE KULLANIMI;

Gelişmiş toplumlarda insanların, kimyasal maddelerin çok yoğun kullanıldığı bir ortamda yaşadıkları bildirilen raporda, 500 bin kimyasal maddenin 70 bininin günlük hayatta kullanıldığına dikkat çekildi. Evsel zararlılar ile büyük ve küçük baş hayvanların dış parazitlerine karşı kullanılan ilaçların da pestisit kavramı içinde yer aldığına işaret edilen raporda, dünya genelinde özellikle son 40 - 50 yıldan beri milyonlarca ton pestisit kullanıldığı bildirildi.


TÜRKİYE`DE HIZLI ARTIŞ;

Bir tarım ülkesi olan Türkiye`nin de bu miktardan payını aldığı ve 1960 yılında 23 bin 425 ton olan kullanılan zira mücadele ilacı miktarının 1997 yılında 33 bin 713 tona ulaştığı vurgulanan raporda, kimyasal maddelerin kalıntılarının, kutup bölgeleri de dahil olmak üzere dünyanın her tarafında tespit edildiği bildirildi.
Pestisitlerin imalatı, depolanması, pazarlanması ve kullanılması sırasında hava, su ve toprağa karışarak hedef olmayan canlıları olumsuz yönde etkilediği belirtilen raporda, şu bilgilere yer verildi: Buna bir de bilinçsiz ve dikkatsiz kullanım eklenirse, suda, toprakta, bitkisel ve hayvansal besinlerde artan oranda birikirler. 1986`da 676 olan Türkiye`de kullanılan ruhsatlı zirai mücadele ilacı sayısı, 1997 yılında 2 bin 144`e ulaştı. Türkiye`de pestisitlerin büyük oranda imal edildiği yer, İstanbul ve çevresidir. En çok kullanıldıkları bölgeler sırasıyla Akdeniz (özellikle Çukurova), Güneydoğu Anadolu, Ege, Marmara, İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleridir. Pestisit kalıntıları genelde insan ve hayvan sağlığını ani olarak etkilemese bile, uzun zaman süreci içinde yavaş yavaş etkileyerek gelecekte nedeni bilinemeyen kronik rahatsızlıklara yol açabilir. Pestisitler ülkemiz açısından değerlendirilmesi gereken önemli bir çevresel risk faktörüdür. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.