Tarım Bakanı`ndan şap garantisi
Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, hayvanlarda yaygın olarak görelen şap hastalığının insanlara bulaşmadığını, bu hastalığın insanlarda herhangi bir hastalığa neden olduğunun görülmediğini söyledi. Suriye`nin Ankara Büyükelçisi Muhammed Said Al Bunni`yi kabul eden Gökalp, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Türkiye`de şapın kontrol altında olduğunu, gerekli mücadelenin yapıldığını anlatan Gökalp, 1990`da Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü`nün kapatılmasının hayvan hastalıkları ile mücadele çalışmalarını olumsuz etkilediğini vurguladı.
Hayvan hastalıkları ile mücadele için geçen yıl 6 trilyon lira kaynak ayrıldığını, kendilerinin bunun kat kat üzerinde kaynak talep ettiğini kaydeden Bakan Gökalp, Şöyle devam etti: `10 yıldır bakanlığa veteriner hekim alınmadı. Biz, yetersiz ekipman ve imkanlara karşın, 14-15 saat çalışarak mücadelemizi yürütüyoruz. Yılda iki kez hayvanları aşılıyoruz. Ancak, hayvan hastalıkları ile gerçek anlamda mücadele için en az 50 trilyon lira kaynak gerekli.``
İthalat yasaklandı
Avrupa`da görülen şap hastalığından sonra bir panik havası yaşandığını, ancak yakında bu ülkelerde hastalığın söndürüleceğine inandığını belirten Gökalp, Türkiye`nin hastalık görülen tüm ülkelerden hayvan ve hayvansal ürün ithalatını yasakladığını söyledi. Hayvan hastalıkları ve şap ile mücadele konusunda Türkiye`nin her zaman komşu ülkeler ile işbirliği yaptığını, bu konuda anlaşmalar imzaladığını ifade eden Gökalp, ``şap ile mücadele konusunda AB`den destek istenip istenmeyeceği`` yönündeki soru üzerine, oluşturulan projeler kapsamında her zaman Avrupa Birliği`nden (AB) zaman zaman destek talebinde bulunduklarını, ancak şu anda bir problemin olmadığını kaydetti.
Bakan Gökalp, hazırlıkları süren yeni ekonomik programda yer alacak tarımla ilgili tedbirler konusundaki bir soru üzerine, bu program konusunda henüz kimse ile görüşmediğini belirterek, ``Biz uygulayacağımız ve uygulamak istediğimiz projeleri, Başbakanlık`a, Hazine`ye, ilgili yerlere, kuruluşlara iletiyoruz. Herhalde bu konuda ilgili bürokratlar gerekli çalışmayı yapıp ilgili makamlara arzediyorlardır. Ben kimse ile görüşmedim`` dedi. Tarım Bakanlığı olarak ödevlerini yaptıklarını kaydeden Gökalp, finansman sağlanması halinde projeleri uygulamaya hazır olduklarını ifade etti.
Bolu ve Ordu`da şap karantinası
Bolu ve Ordu ilinde hayvanlardaki şap hastalığı nedeniyle karantina uygulaması başlatıldı. Bolu`da 2 köy karantina altına alınırken, Tarım İl müdürlüğü, il merkezinde Belediyeye ait hayvan pazarını süresiz kapattı. Bölgede şap hastalığının seyri hakkında bilgi veren Tarım İl Müdürü Mustafa Odabaşı, Yeniçele ve Ovadüzü köylerinde karantinanın sürdüğünü belirtti. Odabaşı, hastalık nedeniyle Bolu Belediyesi Hayvan pazarının, Bolu Valiliği Hayvan Komisyonu kararı ile kapatıldığını belirtti.
Hayvan Pazarlarının kapatılmasını değerlendiren Bolu Belediye Başkanı Yüksel Ceylan ise kararın şap hastalığının önüne geçilmek için alındığını belirterek, ``Bolu Belediyesi hayvan pazarında kapatılma gerekçesinde yer alan eksiklikler mevcut değil, bizim hayvan pazarımız örnek bir işletme`` dedi.
Ordu`nun, merkez ilçeye bağlı Eskipazar Köyü`nde de, şap hastalığı nedeniyle 15
günlük karantina uygulaması başlatıldığı bildirildi. Alınan bilgiye göre, Eskipazar Köyü`ndeki bazı hayvanlarda şap hastalığı belirlenmesi üzerine köy 15 gün süreyle karantinaya alınarak hayvan giriş ve çıkışları yasaklanırken, aşılama çalışmalarına da başlandı.
Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü yetkilileri, gerekli tüm tedbirlerin alındığını belirterek, ``Üreticilerimizin endişeye kapılmasına gerek yok. Bu hastalığın yayılmasında en büyük etken kaçak hayvan sevkiyatıdır. Bunu önlemek için gerekli tedbirler alındı`` dediler.