Tanrıkulu: Özerk Bir Kooperatif Kurulu Oluşturulmalı

21.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Özerk Bir Kooperatifçilik Kurumunun Oluşturulmasi Zorunlu Hale Geldi -Belge Kayit Sistemine Uyulmasini Sağlamak Amaciyla, 11 Pilot Bölgede Çalişma Başlattik -Kooperatiflere Artik Çoğu İnsan Şüpheyle Bakar Hale Geldi. Bunu, Bir Özeleştiri Olarak Açikça Ortaya Koymak Gerekiyor -Pilot İllerdeki Faal Yapi Kooperatiflerinin, Denetim Formunu Doldurarak, 26 Şubat 2001 Tarihinde Kadar, Sanayi Ve Ticaret İl Müdürlüklerine Vermeleri Gerekiyor.


ANKARA (A.A) - 21.11.2000 - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, özerk bir kooperatifçilik kurumunun oluşturulmasının zorunlu hale geldiğini vurgularken, kooperatifçilik alanında kayıt sistemine uyulmasını sağlamak amacıyla 11 pilot bölgede çalışma başlattıklarını bildirdi. Buna göre pilot illerdeki faal yapı kooperatiflerinin, denetim formunu doldurarak, 26 Şubat 2001 tarihine kadar, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine vermeleri gerekiyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Tarıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, kooperatiflerin temel sorunlarının çözülerek, kooperatifçiliğe yeni bir dinamizm getirilmesi gerektiğini bildirdi. Tanrıkulu, kooperatiflere artık çoğu insan şüpheyle bakar hale geldi. Bunu bir özeleştiri olarak açıkça ortaya koymak gerekiyor dedi. Kooperatiflerin sorunlarının çözümü için, özerk bir kooperatifçilik kurumu oluşturulması, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu gibi, Sermeya Piyasası Kurulu gibi özerk bir koopetifçilik kurumu oluşturulması gerektiğini belirten Tanrıkulu, oluşturulacak kooperatifçilik kurumunun yönetiminde, devlet temsilcileri yanında kooperatiflerin ilgili bankaların en üst kuruluşu olan Türkiye Milli Kooperatifler Birliği`nden temsilcilerin bulunabileceğini kaydetti. Kuruluş, işleyiş ve denetimi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı`na ait, 63 bin 900`ü yapı kooperatifi olmak üzere toplam 74 bin kooperatif bulunduğunu söyleyen Tanrıkulu, bunların 4 milyon 723 bin 29 olan üye sayısının, 2 milyon 696 bin 606`sını yapı kooperatifi ortaklarından oluştuğunu kaydetti.


YAPI KOOPERATİFLERİ HAKKINDA ŞİKAYET DİLEKÇELERİ;

Dar ve sabit gelirli 2.5 milyonun üzerinde vatandaşın başlarını sokabilecekleri bir eve sahip olmak için ortak oldukları yapı kooperatifleri hakkında, bakanlığı ve yargı organlarına binlerce şikayet dilekçesi geldiğini belirten Tanrıkulu, her yıl ortaklardan ortalama 4 milyar dolar aidatın toplanıp harcandığı yapı kooperatiflerine yönelik şikayetlerin büyük bir bölümü, parasal konulara ilişkin. Ayrıca, bakanlığımızca yapılan denetimler sonucunda düzenlenen raporlarda, kooperatiflerin çoğunluğunda belge kayıt sistemine uyulmadığı tespit edildi dedi. Bu şikayetlerin önüne geçmek için Yapı Kooperatiflerinin Düzenleyecekleri Denetim Formlarına İlişkin Tebliği çıkardıklarını belirten Tanrıkulu, başlattıkları bu çalışma kapsamında ilk aşamada faal kooperatif sayısı binin üzerinde olan Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, İçel, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Konya`yı pilot bölge olarak belirlediklerini bildirdi.


DENETİM FORMU,

Bu illerdeki bütün faal yapı kooperatiflerinin bir Denetim Formu doldurarak, 26 Şubat 2001 tarihine kadar Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine vermelerinin öngörüldüğünü belirten Tanrıkulu, Yapı Kooperatiflerinin düzenleyecekleri Denetim Formlarına İlişkin Tebliğ ile kapsama alınan 11 pilot bölgede 26 bin 337`si faal, 154 bin 300`ü faal olmayan toplam bin 640 adet kooperatifin yer aldığını belirtti. Bu formların İl Müdürlüklerine ulaştıktan sonra Bakanlık elamanları tarafından inceleneceğini belirten Tanrıkulu, denetim formunu düzenleyip teslim etmeyen kooperatifler başta olmak üzere belirli kritelerlere göre tespit edilecek kooperatiflerin denetime alınacağını kaydetti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.012 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.