Sümer Holdıng`in 3 İşletmesi Kamuya Devrediliyor
Sümer Holding`İn 3 İşletmesi İle Aydın-Kuşadası`ndaki Dinlenme Tesisi, Ücretsiz Olarak Bazı Kamu Kuruluşlarına Devrediliyor -Holdingin Ankara-Ulus`Taki Tarihi Binası İse Holdingin Faaliyetlerinin Sona Erdirilmesinin Ardından Kültür Bakanlığı`Na Devredilecek.
ANKARA (A.A) - 22.11.2000- Bir dönem Sanayide Devlet sloganı ile reklam yapan Sümer Holding`in bazı işletmeleri, bazı kamu kurum ve kuruluşlarına
ücretsiz verilmek suretiyle tasfiye ediliyor. A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, 14 Ekim`de alınan Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) Kararı ile Sümer Holding`in İzmir`deki Mensucat Fabrikası İzmir İl Özel İdaresi`ne, Nazilli Basma Fabrikası da Aydın`daki Adnan Menderes Üniversitesi`ne bilabedel (ücretsiz) devredilecek. Bursa`daki Merinos Yünlü Sanayi İşletmesi ise yine ücretsiz olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi`ne veriliyor. Holding`in Ankara-Ulus`taki tarihi Genel Müdürlük binası, Kültür ve Tabiat Eserlerini Koruma Genel Müdürlüğü`nün kullanımı amacıyla Kültür Bakanlığı`na devredilecek. Söz konusu devir işlemine ilişkin, Devlet Bakanı Yüksel Yalova ile Kültür Bakanı İstemihan Talay`ın yakında basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.
4.6 MİLYON DOLAR TEKLİF EDİLEN TESİS BEDAVA VERİLECEK;
Sümer Holding`in Aydın-Kuşadası`ndaki dinlenme tesisleri ise bilabedel Aydın İl Özel İdaresi`ne devredilecek. Daha önce iki kez özelleştirme kapsamında satışa çıkarılan tesise, Eylül ayında yapılan ihalede, en yüksek teklifi 4.6 milyon dolar ile Limaş Kuşadası ve Çevresi Liman İşletmeciliği ve Turizm Sanayi Ticaret İnşaat Eğlence Nakliyat ve Özel Sağlık A.Ş vermişti. Verilen bilgiye göre, daha önce ihaleye çıkarılan Nazilli Basma ve İzmir mensucat tesislerine, uygun teklifler gelmemişti. Bursa Büyükşehir Belediyesine devredilecek Merinos işletmesinin kapatılacağı, alanın ise park ve rekreasyon alanı olarak kullanılmak üzere tahsis edildiği belirtiliyor. Halen, ücretsiz olarak devredilen işletmelerden Merinos`ta 947 işçi, 100`den fazla memur, İzmir Mensucat`ta 683 işçi, Nazilli Basma Sanayii`nde ise 532 işçi çalışıyor. Sümer Holding`e ait bulunan toplam 21 işletmede 9 binden fazlası işçi olmak üzere toplam 10 bin 25 kişi çalıştığı belirtiliyor. Kamu kurum ve kuruluşlarına devredilecek işletmelerde çalışanlardan emeklilikleri gelenler emekli edilecek.
Emeklilik süresini doldurmayanlar için ise yeni düzenleme yapılacak. Memur statüsünde çalışanların, başka kamu kuruluşlarına aktarılması bekleniyor. Sümer Holding`in Bakırköy Konfeksiyon Fabrikası, vergi ve SSK primi borçlarına mahsuben önce icraya verilmiş, ardından Maliye Bakanlığı`nca Galatasaray Üniversitesi`ne tahsis edilmişti. Beykoz Kundura Fabrikası da aynı yöntemle İstanbul Teknik Üniversitesi`ne, Kayseri Pamuklu İşletmesi de Erciyes Üniversite`ne devredilmişti. Ancak, çalışanların ve sendikaların tepkisi nedeniyle mahkemelik olan bu işlemler, henüz sonuçlandırılmamıştı. Holding Genel Müdürlük binasının, tüm işletmelerin özelleştirilme veya devir işlemlerinin tamamlanmasından sonra Kültür Bakanlığı`na devredileceği belirtiliyor.
100 TRİLYON LİRA ZARAR BEKLENİYOR;
Devlet Bakanı Yüksel Yalova, konu ile ilgili olarak daha önce yaptığı değerlendirmede, Sümer Holding`de bu yıl 70-80 trilyon lira zarar öngörüldüğünü, ancak kendisinin 100 trilyon lira zarar beklediğini söylemişti. Yalova, Sümer Holding, SEKA gibi kurumların zararlarını örnek göstererek, şöyle konuşmuştu:
Geçen yıl 62.6 trilyon lira zarar bildiren Sümer Holding, bu yıl 70-80 trilyon lira zarar öngörüyor. Ben 100 trilyon liraya razı olacağım. Bu üç işletmenin zararı 200 küsur trilyon yapıyor. Biz bunların parasını bir seferde ödeyip devlet olarak, sadece şu zararı önlesek, hem işin sosyal tarafını çözeriz, hem de insana insan gibi muamele ederek kapının önüne koymamış oluruz. Bu parayı işçiye verelim, 2 yıl hiç çalışmasın. Memur diye alalım ödeyelim. Devlet olarak da karlıyız.