Son 10 yılın en zoru yaşanacak

26.12.2013 - 07:36 | Son Güncelleme :

Garanti Bankası Genel Müdürü Özen’den 2014 öngörüsü...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ergunozen.jpg">Garanti Bankası Genel Müdürü Özen’den 2014 öngörüsü:

2014’ün bankacılık sektörü açısından son 10 yılın en zor yılı olacağını kaydeden Garanti Bankası Genel Müdürü Ergün Özen, “FED’in parasal çıkışının yarattığı belirsizlik ve alınan önlemlerin bilançoları yansıması sektörü olumsuz etkileyecek” dedi.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, 2014’te bankacılık sektörü açısından son 10 yıllık dönemin en zor yılı olacağını düşündüğünü söyledi. 2014’te bankacılık sektörüne ilişkin beklentilerini paylaşan Özen, “Ekonometride kullanılan yapısal kırılma (structural break) kavramını ödünç alırsak, sektörün kârlılık ve büyüme trendlerinde sapmaya neden olabilecek iki temel yapısal kırılma riski bekliyor. Biri ABD Merkezi Bankası’nın (Fed) parasal çıkış stratejisinin yarattığı belirsizliğin, diğeri ise ekonomik büyüme kompozisyonunun dengelenmesi amacıyla alınan önlemlerin banka bilançolarına yansımaları” dedi.

YAKINMAK YERİNE ANLAMAK

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Ekonomi yönetiminin bazı konjonktürel veya yapısal önlemleri bankalar üzerinden alması ve genel ekonomiye bu kanaldan istediği şekilde yön vermesinden daha doğal bir durum olamayacağını söyleyen Özen, “Sektör, düzenlemeler bize ilave yük getiriyor diye yakınmaktansa verilen mesajı iyi okuyabilmeli” dedi. BDDK’nın kredilere ve kredi kartlarına ilişkin düzenlemelerinin sektöre etkisine de değinen Özen, “Bireysel krediler 10 yıllık bir geçmişe sahip. Fakat, kısa sürede akıl almaz bir büyüme yaşandı. Sektörün hatası kredi koşullarını aşırı gevşetmesi oldu” dedi. Özen, kredi büyümesine getirilen düzenlemelere ve alınan önlemlere ilişkin ise, insanlara gelirleriyle orantılı bir tüketim alışkanlığı kazandırmak istendiğini söyledi.

Küçük-büyük banka  sorunsalı gereksiz

Ekonomi yönetiminin tasarruf oranlarını yükseltebilmek için tüketici kredilerini dizginlemeye çalıştığını söyleyen Ergun Özen, “Önlem alınmak zorundaydı. Büyük banka, küçük banka sorunsalı yaratmak gereksiz bir tartışma. Kredi kartı hacmi yüksek büyük bankaların da ilave genel kredi karşılığı (GKK) nedeniyle maruz kaldıkları yük, küçük-orta ölçeklilerle kıyaslanamayacak kadar yüksek. Bu düzenleme küçüklere mi yaradı diyeceğiz? Böyle bir mantığı kabul etmiyorum. Kaldı ki isteyen bir müşteri bu düzenleme çıkmadan önceki limitini müktesep hak gibi aynen koruyarak kredi kartını istediği bankaya taşıyabilir. Bu durumda, küçük-büyük sorunundan değil rekabet eden ve edemeyen banka sorunundan bahsedebiliriz” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.