Sırada Rusya mı var?
Gelişen ülke para birimlerinde yaşanan büyük düşüşlerin ardından gözler Rusya’ya çevrildi
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6109601c04688fbdcc4f.jpg">Uzmanlar gelişen piyasalardaki sıkıntıların Rusya’yı da etkileyebileceğine ancak petrol ülkesini diğerlerinden ayıran özelliklerin olduğuna işaret etti.
ımg>Gelişen ülke para birimlerinde yaşanan büyük düşüşlerin ardından gözler Rusya’ya çevrildi. Uzmanlar, Türk Lirası ve Güney Afrika para biriminin dolar karşısındaki rekor düşük seviyelerinin Rusya’yı riskli bir konuma sürüklediğine işaret etti. Ruble, dolar karşısında son beş yılın en düşük seviyesine gerilerken, Rusya’nın bir yıllık tahvillerinin faizi de yükseldi.
Rusya, gelişen ekonomilerde patlak veren sıkıntılardan önce de zayıf iç talep, yavaşlayan yatırımlar ve azalan tüketimle baş ediyordu. cnbce.com`un haberine göre; uzmanlar, Rusya’nın enerji bağımlı ekonomisi için bunların üzerine bir de azalan dış talep sıkıntısıyla baş etmek zorunda kalmasının iyi bir gelişme olmayacağına dikkat çekti.
BÜYÜK TEHDİT OLMAZ
DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Societe General analistlerinden Evgeny Koshelev, “Rusya dünyanın en büyük ikinci doğalgaz üreticisi ve en büyük üçüncü petrol üreticisi. Petrol ve doğalgazdan elde ettiği gelir devletin bütçesinin yüzde 50’sinden fazlasına denk geliyor. Küresel enerji pazarında yaşanacak ani bir sarsıntı uzun vadeli değil orta vadeli sıkıntılar yaratabilir ancak” diye konuştu.
RUSYA AYRIŞIYOR
Uzmanlar Rusya’nın enerji güvenine ek olarak cari işlemler fazlasının olmasının ülkeyi diğer gelişen ülkelerden ayırdığına işaret etti ve bu yüzde Rus Ruble’sinin dolar karşısında aşırı değer kaybı yaşamasının mümkün olmadığını belirtti.
Morgan Stanley analisti Jacob Nell, “Petrol fiyatları sürekli olarak yükseliyor. Rusya’nın cari işlemler fazlası geçen yıl GSYH’sinin yüzde 5’nin altında geriledi” dedi.