Singapur`da yüksek binaların çatılarında sebze yetiştirilecek

22.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Şehir devleti Singapur`un gıda ithalatına yüksek derecedeki bağımlılığının azaltılması amacıyla, yüksek katlı binalar ve gökdelenlerin çatılarında sebze yetiştirilmesi planlanıyor. Tarım-Gıda ve Veterinerlik İdaresi (AVA), binaların çatılarının sebze yetiştirilmesine ayrılması ve bu işin yaygınlaştırılmasıyla, gıdada kendi kendine yeterliliğin bir ölçüde sağlanabileceğini söyledi. AVA, çatılarda, çabuk bozulan yapraklı sebzeler başta olmak üzere, sebze çeşitlerinin yetiştirilmesini önerdi. Singapur`un sebze tüketiminin 2005 yılında yüzde 20`sinin yerli üretimden karşılanmasını hedefleyen AVA, ülkede ekilebilir arazi sıkıntısı nedeniyle, binaların çatılarının bir tür tarıma tahsis edilebileceğini savundu. AVA uzmanları, topraksız tarım teknikleriyle çatılarda sebze üretimi yapılabileceği görüşünü taşıyorlar. Buna karşılık, Singapur Konut ve Kalkınma Kurulu (HDB), binaların çatılarının sebze çiftliklerine dönüştürülmesine itiraz ediyor. HDB, yüksek binalarda oturanların kullanımına ayrılan depolardaki suyun temizliğinin riske atılacağı, ayrıca, çatılardaki su geçirmez yalıtım malzemelerinin, çatılarda tarım faaliyeti sırasında sarfedilen gübre ve diğer kimyevi maddelerle tahrip edilebileceği görüşünde. Binaların çatılarında sebze yetiştirebilmek, hidroponi (sıvı gübre ve ilaç katkılı suda tarım) ve aeroponi (tarım bitkilerini yukarı doğru yönlendirerek tarım) denilen toprak kullanılmaksızın ürün yetiştirmedeki yeni yöntemler sayesinde mümkün olabiliyor. Singapur Ngee Ann Politeknik Enstitüsü Ziraat Bilimi öğretim üyesi Gregory Chow, binaların çatılarında tarımı hararetle destekliyor ve araştırmalarına göre, Singapur`daki konutların çatılarının 2 bin 100 hektarlık tarım alanına denk düştüğünü belirtiyor. Chow`a göre, Singapur`daki binaların çatıları özellikle ticari amaçlı sebze üretimine ayrılırsa, yılda 28 bin ton sebze üretilip, ülkenin yapraklı sebze ihtiyacının azami yüzde 30`u karşılanabilir. Bazı binaların çatılarında ise tarıma başlandı bile. Nanyang Kız Lisesi binasının çatısında, bilim ve coğrafya projesi çerçevesinde, hidroponi yöntemiyle pirinç yetiştiriliyor. Bir hastanenin çatısında da hidroponi yöntemiyle kiraz domatesi yetiştirilmeye başlandı. Singapur`da 60 sebze çiftliğinde 120 hektarlık alanda üretim yapılıyor ve çoğunda toprak kullanılıyor. İçme ve kullanma suyunun büyük kısmını Malezya`dan temin eden Singapur, deniz suyundan tatlı su elde etme tesisleri kurmayı planlıyor. Pirinç tüketiminde yüzde 100 ithalata bağımlı olan Singapur, gıda ithalatı kaynaklarını çeşitlendirip, gıda ithal ettiği ülke sayısını 10`a çıkardı. Geçen yıl 100 bin tonu yapraklı sebze olmak üzere 210 bin ton sebzeithal eden Singapur, gıda ithalatının büyük kısmını Malezya`dan, küçük kısmını ABD, Çin ve Avrupa ülkelerinden karşıladı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.