Şimdi De Tapuyla Para Topluyorlar

06.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Almanya`da faizsiz kazanç vaadiyle para toplayan holdingler, makbuz yerine tapu dağıtmaya başladı.


Milli Güvenlik Kurulu, irticai sermayenin kayıtdışı kaynaklarının ülkeye girişi konusundaki önlemlerin artırılmasını isterken, Almanya`daki holdingler, para toplama konusunda yeni formüller üretmeye başladı.Alman ve Türk sermaye piyasası kurulları tarafından yapılan işbirliği sonucunda faaliyetlerine sıkı denetim gelen holdingler, güven sağlamak için artık tapuyla para toplamaya başladı.Yeni oluşturulan bu yöntem, önceki sistemden farklı olarak mevcut bir projeye, noter huzurunda ortaklık imkanı sağlıyor. Yine çok ortaklı olan bu sistemi uygulayan şirket sayısı şimdiden yediye ulaşırken ortak sayısı da 2 bini buldu. Şu ana kadar toplanan para ise 17 milyon mark.


MÜSİAD`ın mart ayında üyesi olan islami holdinglerin din tüccarlığı yapmalarını engellemeye yönelik radikal kararları, faizsiz kazanç vaadiyle para toplayan holdinglerin, ortaklarını kaybetmesine ve kapanmalarına neden olmuştu. Holdinglerin sayısı bu sürede 160`tan 50`ye indi. Almanya MÜSİAD Federasyonu Başkanı Şeref Aygün, tapuyla ortak arama sisteminin altı aydan bu yana uygulanmaya başladığını söyleyerek, eski sistemin istismara daha açık olduğunu belirtti. Bu sistemle camilerden para toplamak gibi kötü uygulamaların önlendiğini kaydeden Aygün, Bu konuda MÜSİAD`ın ciddi eğitim çalışmaları var. Şu an holdinglerin sayısında da bir azalma var. Tapulu sistem bir tür gayrimenkul yatırım ortaklıkları gibi çalışıyor dedi.


Bu sistemde de sınırsız sayıda ortak olduğunu vurgulayan Aygün, Yatırımcı rahat, çünkü anlaşma noter huzurunda ve hukuksal zeminde yapılıyor. Makbuz değil, gerçek bir belgeyle ortaklık var. Bu yatırımcı tapuda gördüğü projeye ortak oluyor diye konuştu.


İSLAMİ FON KURUYORLAR;

Şu anda ilgi gören bir başka modelin de fon şirketler olduğunu söyleyen Aygün, Bu sistemde şirket içinde oluşturulan fonlar var. Şu ana kadar Almanya`da yedi fon şirketi kuruldu dedi. Gap, Sancak, Yimpaş ve Apitaş gibi şirketlerin de bu konuda hazırlık yaptığını kaydeden Aygün, Bu fonlar tamamen Almanya hukuku çerçevesinde kuruluyor. Bu sistem çok daha sağlıklı bir sistem. İstismara da açık değil. Bu nedenle vatandaşı bu sisteme yönlendirmek gerekiyor diye konuştu. (MİLLİYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.