Sigorta Temel Bir İhtiyaç

29.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan ve 250 üniversite öğrencisini kapsayan sigorta konulu anketin sonuçlarına göre, sigortanın `temel bir ihtiyaç` olduğu görüşü ağırlık kazandı.


Geçtiğimiz yıl yaşanan 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin ardından büyük yara alan Türkiye`de, bireylerin sigortaya bakışı değişirken, sigortalanma oranında da artış gözlendi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Sigortacılık Programı öğrencilerinin yaptığı `Deprem Sonrası Üniversite Gençliğinin Sigortaya Bakışı` konulu anket çalışmasının sonuçlarına göre, ankete katılan 250 kişiden 176`sının sigortaya bakışının yaşanan deprem felaketlerinin ardından olumlu yönde değiştiği ortaya çıktı. Ankete katılanların yüzde 17`sinin sigorta yaptırdığı belirlenirken, yüzde 37`lik bölümünün ise sigorta yaptırmayı düşünmeye başladığı gözlendi.


Genel sonuçlara göre ise ankete katılan öğrencilerin yüzde 3`lük kesimi sigorta yaptırmayı `gereksiz` bulurken, yüzde 62`si sigortayı `temel bir ihtiyaç`, yüzde 31`i `temel bir ihtiyaç ancak pahalı`, yüzde 4`ü ise `temel bir ihtiyaç ancak güvensiz` olarak değerlendirdi. Anket sonuçları daha detaylı olarak incelendiğinde, araştırmaya katılan öğrencilerin özellikle ödenen primler konusunda önyargılı oldukları dikkat çekiyor. Sigortanın pahalı bir ürün olduğunu düşünen öğrencilerin, bilgi sahibi oldukları sigorta türleri ile sigorta şirketlerinin ağırlıklı olarak faaliyet gösterdiği branşlar aynı. Özellikle üretimin yoğun olduğu kasko ve hayat branşları konusunda öğrencilerin bilgi seviyesinin yüksek, buna karşın nakliyat ve ferdi kaza sigortalarında ise yetersiz olduğu dikkat çekiyor. Ankette dikkati çeken diğer bir sonuç ise öğrencilerin veya ailelerinin yüzde 58`inin herhangi bir özel sigortasının bulunmaması. Sigorta sahibi olan öğrencilerin veya ailelerinin yüzde 70`i ise sigorta sonrası verilen hizmeti yeterli bulurken yüzde 24`lük kısmı bu hizmetlerin yetersiz olduğu kanısında.


ANKETİN KAPSAMI;

1. Öğrencilerin kimlik bilgileri, ailelerinin eğitim, meslek ve gelir düzeyleri.

2. Öğrencilerin sigorta türleri hakkındaki bilgi durumu.

3. Ailelerin sosyal güvenlik kuruluşlarına ve özel sigorta kuruluşlarına göre sigortalılık durumu.

4. Sigorta hizmetlerinin yeterlilik düzeyi.

5. Genelde ve doğal afetler sonucundaki hasar olayları karşısında sigorta talebindeki eğilimin ölçülmesi.


ANKETE KATILANLARIN OTURDUĞU BÖLGELER;

Birinci bölge (yüzde 58): Bakırköy, Kadıköy, Şişli, Beykoz, Sarıyer, Beyoğlu, Üsküdar, Beşiktaş.

İkinci bölge (yüzde 27): Fatih, Eminönü, Avcılar, Bahçelievler, B. Çekmece, K. Çekmece, Ümraniye, Pendik.

Üçüncü bölge: Kağıthane, Esenler, G.O. Paşa, Güngören, Bayrampaşa, Zeytinburnu, Bağcılar, Eyüp. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.