SGK`dan milyonları ilgilendiren karar

18.03.2014 - 15:16 | Son Güncelleme :

SGK, ilaç alımında yaşanan suistimalleri önlemek üzere yeni bir uygulama başlatıyor

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5fbe601c04688fbdc26c.jpg">Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ilaç alımında yaşanan suistimalleri önlemek üzere yeni bir uygulama başlatıyor.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile yapılan protokol gereği artık hasta ve hasta yakınları yanlarında nüfus cüzdanı, ehliyet ya da basın kartı gibi nüfus bilgilerinin yer aldığı kimlikler olmadan ilaç alamayacak. Bugüne kadar T.C. kimlik numarası, reçetenin üzerine yazılıyordu ama eczaneden ilaç alınırken nüfus cüzdanı gösterilmiyordu. E-reçeteye geçildiğinden beri artık bu da sorgulanmıyor. Şimdi yeni uygulamayla eczacı isterse veriliş tarihini, isterse aile cüzdan numarasını dahi sorabilecek.

SKG ile TEB arasında Eylül ayında yapılan ek protokol değişikliğine göre ilaç alımlarında T.C. kimlik numarasının yanı sıra cilt no/aile sıra no gibi ek doğrulama bilgileri de  istenecek. Hürriyet`in sorularını yanıtlayan TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, uygulamanın bugün itibariyle başladığını ancak vatandaşın haberi olmaması nedeniyle bir dizi karışıklık yaşandığını söyledi. Bunun üzerine SGK ile görüştüklerini anlatan Kızılay, vatandaşın bilgilendirilmesi için kısa süreli bir geçiş süreci tanındığını açıkladı.

KOBİ HABERLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

Genel Sekreter Kızılay, bu uygulamayla ilacın hasta veya hasta yakını kimseler dışında alınmasının engellenmesi ve birtakım usulsüzlüklerin önlenmesinin amaçlandığını  vurguladı. Kimlik doğrulama için ek bilgilerin istenmesi, hastalarımızı ve eczacılarımızı etik dışı uygulamalardan korumak ve kamu yararı sağlamak amacını taşımaktadır dedi.

KİMLİĞİ OLMAYANA İLAÇ YOK

Kızılay, Hasta ve hasta yakınlarını uyarıyoruz. Artık sadece T.C kimlik numarasını söyleyerek eczaneden ilaç alınamayacak. İlacı alacak kişinin yanında mutlaka nüfus cüzdanındaki bilgileri içeren bir kimlik bulunması gerekiyor. Bu Nüfus Cüzdanı olabileceği gibi, ehliyet ya da sarı basın kartı da olabilir. Bu tür kimliği olmayan kendisi ya da yakını için ilaç alamayacak dedi.

HER SEFERİNDE BAŞKA SORU

Kızılay, başkası adına ilaç alımlarının önüne geçmek için bu uygulamanın başladığını belirtirken, Eczacı her seferinde farklı soru sorabilir. Kiminde aile ve cilt no`yu sorarken, kiminde nüfusa bağlı olduğu yeri, kiminde cüzdanın veriliş tarihini, kayıt numarasını sorabilir. Tıpkı kredi kartı ve bankacılık işlemlerindeki kimlik doğrulama gibi sorular her seferinde değişebilir. O nedenle ilaç alacak kişinin yanında mutlaka kimliğinin olması gerekiyor. Kimliğinizle komşunuz, arkadaşınız, anneniz ya da kardeşinizin ilacını alabilirsiniz. Ama MEDULA sistemine ilacı alan kişi olarak sizin bilgilerinizin girilmesi gerekecek diye konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.