Sektörel dernekler üretime çağırdı

21.03.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bünyesinde 35 derneği barındıran Sektörel Dernekler Platformu (SDP), krizden çıkışın tek yolunun ihracat ve buna bağlı olarak gelişecek üretim ve istihdam artışı olduğunu açıkladı. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği`nin ev sahipliğinde toplanan SDP üye dernek başkanlarının yaptığı ekonomik kriz değerlendirmesinde, düzenlemelerin yapılması durumunda ihracatta yıl sonu itibariyle yüzde 25`lik bir artış sağlanacağı, üç yıllık süreçte ihracatın 50 milyar doları geçebileceği vurgulandı. Toplantıda, önümüzdeki hafta yapılacak Türk - Amerikan İş Konseyi toplantısı öncesinde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş`e, ABD ile serbest ticaret anlaşmasının yapılması konusunda mesaj verildi.

Hükümete ve Derviş`e çağrı
SDP İcra Kurulu Başkanı Güngör Keşci, `Hükümeti ve ekonomiden sorumlu bakanımızı acilen SDP ile diyalog kurmaya davet ediyoruz` dedi. Tek yolun ihracata önem vermekten geçtiğini dile getiren Keşci, uluslararası piyasalarda rekabetçi olabilmek ve ihracatı artırmak için önerdikleri somut önerilerin bir an önce uygulanmasını istedi. Keşci, `İstihdam üzerindeki vergi ve sigorta primleri toplamını yüzde 15`e indirin. Şirketlerin üzerindeki kurumlar ve gelir vergileri toplamını yüzde 15`e indirin. Hammadde fiyatlarının artışına fırsat vermemek için gerekli tedbirleri alın, uluslararası hammadde tedarikinden Türk sanayicilerini hakça yararlandırın. Enerji maliyetlerini 4 - 5 cent /kw.saat`e geri çekin. KOBİ`lerin ve ihracatçının finansman ihtiyacını gidermek için derhal Eximbank`a 400 milyon dolar fon aktarın. En geç üç ay içinde ABD ile serbest ticaret anlaşmasını imzalayın` şeklinde önerilerini sıraladı. Bu önerilerin dışında, devletin en geç bir yıl içerisinde ekonomiden tümüyle elini çekmesi gerektiğini vurgulayan Güngör Keşci, `Bu somut tedbirlerin alınması halinde 35 sanayi ve hizmet sektöründen oluşan Sektörel Dernekler Platformu olarak, ekonomik programı kararlılıkla destekleyeceğimizi beyan ederiz` dedi.

DERNEKLER NELER İSTİYOR?

TÜRKİYE GİYİM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Başkan Yardımcısı Umut Oran, önümüzdeki hafta Washington`da yapılacak olan Türk - Amerikan İş Konseyi ile ilgili olarak Devlet Bakanı Kemal Derviş`e mesaj vermek istediklerini dile getirerek, Türkiye`nin önünde önemli bir iş potansiyeli ve araç olduğunu, serbest ticaret anlaşması yapılarak Türkiye`nin bu pazarı doldurması ve büyük pay almasının sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Oran, konuşmasında Anadolu`daki yatırımların artırılması gerektiğini de vurguladı. Toplantıda TGSD adına, `Derviş`e dervişçe öğüt` başlığıyla dağıtılan basın bülteninde, `ABD ile bir an önce serbest ve adil bir ticaret anlaşması yapın. En büyük sektör olarak tüm varlığımız ile arkanızdayız` denildi.

TÜRKİYE KİMYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Başkanı Timur Erk, derneklerinde 6 milyar dolar dış alım, 1.2 milyar dolar dış satım gerçekleştiğini ifade ederek, dış satımın tek kurtuluş yolu olduğunu söyledi. Erk, en önemli kaynağın bankalar olduğunu belirtti.

TAŞIT ARAÇLARI YAN SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Başkanı Ahmet Bayraktar, önlemlerin alınması halinde ihracatlarının daha yükğe çıkacağını kaydetti. Bayraktar, faiz ve döviz kurlarındaki belirsizliğin ortadan kaldırılmasını istedi.

MAKİNE İMALATÇILARI BİRLİĞİ Başkanı Sedat Silahtaroğlu, en önemli problemlerinin kaynak yetersizliği olduğunu dile getirdi. Silahtaroğlu, ihracatın önündeki engellerin kaldırılmasını istediklerini açıkladı.

OTOMOTİV SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Başkanı Ali İhsan İlkbahar, ihracat ağırlıklı olarak faaliyet göstermek üzere yatırım yaptıklarını ifade ederek, kriz nedeniyle sektörde çalışan sayısının 10 bine yakın bir küçülme yaşadığını kaydetti.

TÜRKİYE SÜT, ET VE GIDA SANAYİCİLERİ ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ (SETBİR) Başkanı Ali Güler, tarım ve hayvancılığa önem verilmediğini, sektörün küçüldüğünü vurguladı.

TÜRKİYE MÜTEAHHİTLER BİRLİĞİ Genel Sekreter Yardımcısı Ruhi Tarkan, yurtdışındaki müteahhitlik hizmetlerinin gerilediğine dikkat çekti.

KOZMETİK SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Başkanı Özalp Erkey, yabancı sermayenin güvensizliğine dikkat çekerek, Türkiye`nin tekrar güven kazanması gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE AYAKKABI SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Başkanı Selahattin Apaydın, ayakkabı üreticilerin en büyük sorunun markalaşamamak olduğunu ifade ederek, sektör olarak tek başlarına ayakta durmalarının mümkün olmadığını, tekstil sektörünün çatışı altına alınmaları gerektiğini belirtti.

MERTER SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ Başkanı Sururi Güde, reel sektörle
devletin karşılıklı olarak çareleri aramak için bir araya gelmesini istedi.

İSTANBUL NAKIŞ SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Başkanı Emre Yazgan, hükümete hitaben `SSK primlerinin tekrar artırılmasının düşünüldüğünü duyduk. Sakın ha aklınızdan geçirmeyin` dedi.

OSMANBEY İŞADAMLARI DERNEĞİ Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ünsal, Türkiye`nin yakın komşuları ile iyi ilişkiler kurması gerektiğini vurguladı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.