Sektörel Dernekler Platformu Raporu
-Bankalar Birliği`nin Sektör Temsilcisi Olarak Katıldığı Sektörel Durum Analizi Raporundan: -Mevduat Güvencesi Uygulaması Yeniden Gözden Geçirilmeli -Kamu Bankalarına Zarara Neden Olan Görevler Verilmemelidir
İSTANBUL (A.A) - 13.12.2000 - Türkiye Bankalar Birliği`nin sektör temsilcisi olarak katkıda bulunduğu, Sektörel Dernekler Platformu`nun Sektörel Durum Analizi-Sorunlar ve Çözüm Önerileri raporunda, mevduat güvencesi uygulamasının yeniden gözden geçirilmesi istendi. Raporun bankacılıkla ilgili bölümünde, sektöre ilişkin öneriler arasında banka ve sigorta muamele vergisi ile kambiyo gider vergisinin kaldırılması gerektiği vurgulandı. Mevduat munzam karşılığı ve disponobilite oranlarının düşürülmesi veya mevduat munzam karşılıklarına faiz verilmesi gerektiği dile getirilen raporda, döviz kredileri üzerinden ipoteklerin Türk Lirası üzerinden alınabildiği, bunun yerine döviz üzerinden ipotek alınmasına izin veren bir düzenlemenin uygulanması gerektiği savunuldu. Yurtdışından kullandırılan ile yurtiçinden kullandırılan krediler arasındaki vergi uygulamalarının haksız rekabet yarattığı kaydedilen raporda, kamu bankalarının görev zararlarına ilişkin şöyle denildi: Kamu bankalarının görev zararları ödenmelidir ve faiz farkı azaltılmalıdır. Kamu bankalarına zarara neden olan görevler verilmemelidir. İktisadi olmayan görevlerin yol açtığı zararların finansmanı nedeniyle kamu bankaları çok şubeli özel bankalara göre daha yüksek faizle kaynak toplamak zorunda kalmaktadır.
-MEVDUAT GÜVENCESİ GÖZDEN GEÇİRİLSİN-
Bankacılık sisteminde mevduat güvencesi sisteminin de ele alındığı raporda, şu görüşlere yer verildi: Mevduat güvencesi uygulaması yeniden gözden geçirilmeli, prim oranları, tasarruf mevduatı üzerinden hesaplanmak yerine sigorta kapsamında bulunan tasarruf mevduatı üzerinden hesaplanmak üzere değiştirilmelidir. 1994 yılındaki krizden sonra başlayan ve altı yıldan beri devam eden mevduat sigortası, bankacılık sektöründe olumsuzluklara ve haksız rekabete neden olmaktadır. Dünyada çok sınırlı sayıda ülke dışında sınırsız mevduat güvencesi bulunmamaktadır. Bütün ülkeler, sınırsız güvencenin sakıncalarını ve sektör üzerindeki olumsuz etkilerini kabul etmişlerdir.