Şeker Pancarında Kota Uygulaması

13.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Sanayi Ve Ticaret Bakanı Tanrıkulu: -2001 Yılında Pancar Üretim Kotası 11 Milyon 500 Bin Ton Olarak Belirlenmiştir -Kotanın Yüzde 90`I Son Altı Yılda Pancar Üretimi Yapmış Yaklaşık 420 Bin Üreticiye, Kalan Yüzde 10`U İse İlk Defa Pancar Yetiştirecek Üreticilere Dağıtılacak


ANKARA (A.A) - 13.12.2000 - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, 2001 yılında pancar üretim kotasının 11 milyon 500 bin ton olarak belirlendiğini açıkladı. Tanrıkulu, kotanın yüzde 90`ının son 6 yılda pancar üretimi yapmış yaklaşık 420 bin üreticiye, kalan yüzde 10`unun ise ilk defa pancar yetiştirecek üreticilere dağıtılacağını bildirdi. Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, şeker üretim politikasının iç tüketimin yerli üretimle karşılanması şeklinde belirlendiğini ifade ederek, bu politikanın istikrarlı bir şekilde sürdürülmesinin Türkiye`nin ekonomik çıkarları açısından elzem görüldüğünü kaydetti. Türkiye`de pancar üretiminin uzun yıllardan beri fiyat ve destek mekanizmaları ile dengelenmeye çalışıldığını, ancak istenilen sonuca ulaşılamadığını belirten Tanrıkulu, bunun sonucunda da ülkemizin dönemsel olarak şeker ithalatçısı veya ihracatçısı olma konumundan kurtulamadığını belirtti.


İthalat-ihracat kısır döngüsü ve değerlendirilemeyen stokların mali yapıyı olumsuz etkilediğini, üretici ve tüketici aleyhine sonuçlar doğurduğunu, dış pazarlardaki imajı zedelediğini bildiren Tanrıkulu, bu nedenlerle 1998 yılından itibaren kotalı üretim uygulamasına başlandığını hatırlattı. Üç yıllık uygulama sonucunda pancar üretiminin istikrara kavuşturulması, iç tüketim ihtiyacı kadar şeker üretiminin gerçekleştirilmesi yönünde önemli gelişmeler sağlandığını ifade eden Tanrıkulu şunları kaydetti: Bu çerçevede, 2001 yılında pancar üretim kotası 11 milyon 500 bin ton olarak belirlenmiştir. Kotanın yüzde 90`ı son altı yılda pancar üretimi yapmış yaklaşık 420 bin üreticiye, kalan yüzde 10`u ise ilk defa pancar yetiştirecek üreticilere dağıtılacaktır. Kotaların fabrikalara dağıtımında, fabrikaların optimal kapasiteleri ve çalışma süreleri dikkate alınmıştır. Kotanın gerçek pancar üreticilerine dağıtılması ve kota ticaretinin oluşmaması için gerekli hassasiyet gösterilmiş, bölgesel özellikler nedeniyle doğu fabrikalarının (Ağrı, Erciş, Erzurum, Kars ve Muş) kota ihtiyacı, üreticilerin talepleri doğrultusunda karşılanmaya çalışılmıştır.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.005 TL        
DOLAR
1.010 TL        
EURO
1.026 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.