Şeker kanunu tartışılıyor

25.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, dünyadan kopuk ve içe kapanık bir şeker sektörünün olamayacağını belirterek hazırlanan kanun tasarısının yasalaşmasıyla sektörde yeniden yapılandırma çalışmalarının başlayacağını söyledi.

Tanrıkulu, Pankobirlik, Şeker-İş ve Şeker Fabrikaları`nca hazırlanan Şeker Kanunu Hakkında Bilgilendirme toplantısına katıldı. Şeker Kanunu tasarısının ilgili kurumlarla birlikte hazırlanarak meclise sunulduğunu, tasarının marta yı içinde yasalaşacağını bildirdi.

Tanrıkulu, çalışanların temsilcisi Şeker-İş ve üreticelirin temsilcisi Pankobirlik ile işbirliği içinde olduklarını belirterek, ekonomik istikrar programı kapsamında sektörün özelleştirilmesine yönelik kararlar alındığını kaydetti. Bakanlığın Türk Şeker ile yürüteceği altı aylık hazırlık çalışmasında, sektörü ilgilendiren üretici, işleyici, işçi ve bütün çalışanların çıkarları doğrultusunda karar vereceklerini, özelleştirmeler konusunda geçmişteki başarısız uygulamaları da dikkate alacaklarını ifade etti.

Pankobirlik fabrikalara talip

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, şeker sanayinin bu güne gelişinde büyük zorlukları göğüsleyen çiftçinin dikkate alınması gerektiğini söyledi. Çiftçinin özelleştirme sürecinde olan fabrikaların sahibi olması gerektiğini söyleyen Konuk, Hammaddesi üreticiye dayalı bir sektör herhangi bir şekilde özelleşirse, sektör zaafa uğrar üretici özelleştirmenin içinde yer almalıdır dedi.

Tasarıya göre oluşturulacak Şeker Kurulu`nu eleştiren Konuk, birilerinin ticari amaçları için kurulda yer aldığını, çiftçi olmayanların kurulda çiftçileri temsil ettiğini söyledi. Özelleştirmede sermayenin tabana yayılması gerektiğini kaydeden Konuk, şeker idaresinin şartlı devredilmesi, arsa spekülatörlerinin önüne geçmek için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. Sanayide kim elini taşın altına koyuyorsa kurulda o rol alsın diyen Konuk, özelleştirilecek fabrikalara talip olduklarını söyledi.

Şeker-İş Genel Başkanı Ömer çelik de Şeker sanayinin özelleştirilmesinin alt yapısını oluşturacak yasa tasarısı düzenlenirken, şeker çalışanları olarak sorumluluk duygusuyla hareket ettiklerini söyledi. Şeker Kurulu`nda çalışanlara yer verilmemesini eleştiren Çelik, Tasarıda kurul üyeleri olarak belirlenen 8 kişi olsa ne olur olmasa ne olur. Hatta Kurul`da temsil edilmesi düşünülen, Türkiye Odalar ve Borsalar birliği`nin Kurula katkısının ne olacağı da şahsen merakım konusudur dedi. Kurulda işçi temsilçisi bulunmasının şart olduğunu söyleyen Tanrıkulu tasarının yasalaşmasının ardından başlayacak olan özelleştirme sürecinde fabrikaların blok olarak şeker çalışanlarına ve pancar ekicilerine devredilmesini istediklerini söyledi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.012 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.