Seçimden sonraki hafta kritik

26.03.2014 - 10:02 | Son Güncelleme :

Türkiye, son dönemde Anayasal ve siyasal bir krizin de tam içine yuvarlanmış durumda...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5f7d601c04688fbdc092.jpg">Geçmişte bankacılık ve kamu maliyesinin görünümü nedeniyle yatırım sınıfı nota erişimi zor ve geç olan Türkiye, şimdi şirketlerinin finansal kırılganlığıyla not kaybı ile yüz yüze. Fitch ve Moody’s sıkıntıya dikkat çekiyor.

Gelişen ülkeler içinde en kırılgan olarak işaretlenen Türkiye, son dönemde Anayasal ve siyasal bir krizin de tam içine yuvarlanmış durumda. Geçmişte bankacılık ve kamu maliyesinin görünümü nedeniyle ‘yatırım sınıfı’ kredi notuna erişimi zor ve geç olan Türkiye, şimdi şirketlerinin finansal kırılganlığından dolayı not kaybı ile yüz yüze; bu da son 5 yıldaki ekonomi politikasının bir sonucu.

Önceki gün Brezilya’nın notu da S&P tarafından yatırım sınıfı olarak adlandırılan grubun en alt basamağına çekildi; maliye politikasında bütçe dışı faaliyetlerin kredibilite kaybı yarattığı temel gerekçeler arasında. Hürriyet`ten Uğur Gürses`in haberine göre; bu indirim, diğer taraftan şunun da işaretini taşıyor; dereceleme kuruluşları gelişen ülkelerde ortaya çıkacak olumsuzluklar konusunda fazlasıyla alarm durumunda.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

SEÇİMDEN SONRAKİ HAFTA KRİTİK

Nisan ayının ilk haftasında Türkiye’nin notu düşürülmese de görünümünün olumsuza çevrilmesi benzer bir etkinin kapısını açacaktır.

Ekonomi politikasında akışa bırakılmışlık ve faiz takıntısı, Anayasal kurumların felç olması, siyasette yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarına yürütme eliyle örtbas çabası, özgürlükleri yargı kararı bile olmadan kısıtlama gibi kararlarla bir an için ‘her türlü saçmalığı yapalım, bakalım ekonomiye ne oluyor’ deneyi yapıldığını düşünebilirsiniz. Ancak bu kadar basit değil, basit değil çünkü böyle bir gidişatın sonuçları Türkiye’nin en önemli can damarından vurabilir; finansman kanalından. Bu kanalın da en önemli trafik işareti kredi dereceleme notları. İşte son 10 günde kredi dereceleme kuruluşlarında kaygılı bir kıpırdanma var. Temel endişe de şirketlerin artan riskleri. Dolaylı olarak da bankaları, sonra da ülke görünümünü ve notunu zincirleme olarak etkileyecek olan bir risk bu.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Son 10 yılda küresel fon akımlarının bolluğundan yararlanan Türkiye’nin şirketleri, borçluluklarını ciddi biçimde artırdı. IMF verilerine göre hızla borçlanan Türk şirketlerinin kaldıraç oranı (borç/özkaynak) 2007’de yüzde 65’den 2012 sonunda yüzde 105’e çıktı. Merkez Bankası verilerine göre de, finans dışı şirketlerin açık döviz pozisyonu 2007’de 54 milyar dolardan Ocak ayında 174 milyar dolara ulaştı. Sadece son 6 aydaki kur ve faiz artışı, şirketlere önemli mali hasarlar getirdi.

Kredi dereceleme kuruluşlarından Fitch 4 Nisan’da, Moody’s ise 11 Nisan’da Türkiye’nin kredi notunu açıklayacaklar. Her iki kuruluşun Türkiye’ye verdikleri not ‘yatırım’ sınıfı notların en düşüğünde. S&P ise Türkiye’yi hala ‘spekülatif’ sınıf kredi notunda tutuyor.

Türkiye Moody’s ve Fitch’den yatırım notu aldığında temel soru şuydu; bu notların üzerine birer basamak daha çıkmaktan çok, Türkiye bu notları koruyabilecek miydi? Yukarı doğru çıkarken şirketler ve bankaları kredi derecesi limiti, ülke kredi derecesidir. Ancak düşerken alt tarafta öyle bir sınır yok.

10 TÜRK BANKASI İZLEMEDE 10 TÜRK BANKASI İZLEMEDE

Yatırım sınıfı not veren Moody’s, geçen hafta 10 Türk bankasını not indirimi için izlemeye aldığını açıklamıştı. Önümüzdeki 1-1.5 yıllık dönemin bankacılık sektörü için zorlu olacağı ifade edilirken; büyümedeki yavaşlama, küresel unsurların da etkisiyle artan fonlama maliyetleri, mevcut politik ortamın getirdiği belirsizlik başta gelen nedenler arasında sayılıyordu.
Moody’s dün yayımladığı ve gelişen ülkelerdeki dalgalanmaları ele aldığı raporunda, mali piyasalardaki oynaklık ve siyasal çalkantının Türkiye’nin dış kırılganlığını artırdığını not düştü. Raporda,  düşük döviz borcu ve maliye politikasının ekonomideki şokları karşılayabileceği notu da düşülmüş.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de önceki gün, Türkiye’de şirketlerin; ekonomik yavaşlama, artan faizler ve döviz kuru artışı karşısında Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’daki gelişen ülkeler arasında en hassas olan grubu oluşturduğunu söylüyordu. Fitch, 2014 ve 2015’de döviz kurunda yüzde 15’lik artış, iç borç faizlerinde de 2.5 puanlık artış senaryosunda şirket kaldıraçlarının 1.5 kat artacağını hesaplamış. Bunun anlamı şirketlerin borç ödeme gücünün azalmasıdır.

TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTUNDA SON DURUM

Fitch: BBB- Yatırım yapılabilir
S&P: BB seviyesinde.
Yatırım yapılabilir seviye için iki not arttırımı gerekiyor.
Moody’s: Baa3 seviyesinde. Yatırım yapılabilir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.