Sarkuysan, bakır boru üretimine başladı

08.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Elektrolitik bakır ve mamülleri üretimi yapan Sarkuysan, 2000 yılı başında bakır boru üretimine başladı. Gebze`de bulunan tesislerinde yıllık 180 bin ton üretim kapasitesine sahip olan firma, Türkiye`deki bakır boru kullanımının artmasını amaçlıyor. Türkiye`de yıllık boru talebinin her geçen gün arttığını söyleyen Sarkuysan Elektrolitik Bakır San.ve Tic. AŞ Genel Müdürü Musa Sipahioğlu, yurtiçi üretimin çok kısıtlı olması nedeniyle bakır borunun büyük bölümünün ithalatla karşılandığını kaydetti. Sipahioğlu, Sarkuysan`ın bu alanda yüksek teknoloji ve kapasiteyle çalışmaya başlayan ilk kuruluş olduğunu dile getirdi. Sipahioğlu, böylece bir yandan yurtiçi talebi karşılarken bir yandan da dış pazarlara yöneldiklerini belirtti.

İleri ülkelerde uzun yıllardır çağdaş bir malzeme olarak her türlü tesisatlarda tercihen v egüvenle kullanılan bakır boruya talep, ülkemizde üretiminin yeterli olmayışı ve tanıtılamaması nedeniyle olması gerekenden daha düşük kaldı. Sarkuysan Bakır boru tesisinin faaliyete geçmesiyle beraber bu çağdaş malzemenin kullanımının büyük ölçüde artması bekleniyor diye konuşan Sipahioğlu, aynı zamanda Türkiye`de ilk defa bakır boru üretimine hammadde sağlayan bakır kütük tesisini devreye aldıklarını açıkladı. Sipahioğlu, bu tesiste üretilen Cu-DHP normunda dökülen kütüklerin istenen çapa kalibreli sert-düz veya tavlı-kangal borular olarak çekildiklerini anlattı. Sipahioğlu, pancake tipinde sarılmış kangalların 25 ile 100 metre, LWC tipinde sarılmış kangalların ise çapa bağlı olarak 700 metre boyunda olabildiğine dikkat çekerek, boruların talebe bağlı olarak parlak şekilde tavlanabildiğini de sözlerine ekledi.

Bakır boruların 45-60 bar basınca dayanıklı olması ve yangından etkilenmemesi gibi özellikleri olduğundan söz eden Sihapioğlu, ürünün avantajlarını şu sözlerle anlattı: Bakır her türlü tesisat sisteminde ve her türlü sıcaklıkta problemsiz olarak kullanılabilir, bakır tesisat kolayca uygulanabilen bir sistem oludğu için zaman ve maliyet kazancı sağlar, bakır borunun yüzey sürtünme katsayısı son derece düşük olduğundan diğer tesisat sistemlerine nazaran daha küçük çaplardaki boru aynı debiyi verebilmektedir, bakır borunun yüzeyleri son derece pürüzsüz olduğundan kireç tutmaz,bakır borularda gaz geçirgenliği problemi olmadığı için içinde yosun, bakteri, mantar üremesine yol açmaz ve pas oluşumunu engeller.

Tamamı halka açık

Sarkuysan, Kapalıçarsı`da altın ticareti yapan kuyumcu ve sarrafların öncülüğünde 1972 yılında kuruldu. Tamamı halka açık olan şirketin türkiye sanayiinde önemli bir yeri ublunuyor. Gebze`de sahibi olduğu 130 dönüm arazide, 67 bin metrekare alanda üretim yapan Sarkuysan`ın 6 bin ortağı ublunuyor. Başlangıçta yıllık 10 bin ton olan üretim kapasitesini 180 bin tona çıkaran firma, tüm faaliyetleri için TSE-ISO-EN 9002 ve QS 9000 kalite güvence belgelerine sahip. Ürünlerinde sks markasını kullanan Sarkuysan, üretiminin yaklaşık yarısını 5 kıtadaki 60 ülkeye iharç ediyor. Firmanın yıllık ortalama ihracat tutarı 100 milyon dolar civarında. Sarkuysan; elektrolitik bakırdan mamül katot, çubuk, filmaşin ve çeşitli çaplarad tel, yassı tel, profil, kalay kaplı tel, çok telli, bükümlü ve örgülü tel, oksijensiz elektrolitik bakırdan mamül gümüş alaşımlı çubuk, savurma döküm mamülleri üretiminin yanında 2000 yılının başından itibaren de bakır boru üretmeye başladı. (DÜNYA-EK)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.