Sanayicilerin Deprem Anketi
İSO Üyeleri Arasinda Yapilan Ankete Göre, Tesis Kurarken Aktif Faylar Açisindan İnceleme Yapanlarin Orani Sadece Yüzde 8.1 -Yüzde 18`İ Depremden Zarar Gördü -Anketi Yanitlayanlarin Yüzde 24`Ü 3 Yil İçinde Tesisi Taşiyacaklarini Bildirdi.
İSTANBUL (A.A) - 24.11.2000 - İstanbul Sanayi Odası (İSO) üyeleri arasında yapılan bir anket, tesis yeri seçilirken deprem ve diğer doğal afetlere yönelik risk değerlendirmesine yeterince önem verilmediğini ortaya koydu. İstanbul Sanayi Odası, deprem risklerinin azaltılması ve zararlarının en aza indirgenmesi için yapmaları gerekenleri belirlemek amacıyla bir anket çalışması yaptı. Ankete cevap veren 805 firmadan sadece yüzde 8.1`i aktif faylar açısından inceleme yaparken, firmaların yüzde 80`i çevresel etki ve risk değerlendirmesi yapmadıklarını bildirdi. Firmaların yüzde 55.7`sinin deprem sonrasında tesis inşaatını kontrol ettirdiği, yüzde 29.3`ünün ise herhangi bir kontrol yaptırmadığı belirlendi. Firmaların yüzde 24`ü önümüzdeki 3 yıl içinde tesisini bulunduğu yerden farklı bir yere taşımayı planlarken, taşınmayı planlayan firmaların yüzde 11.2`si taşınma sebebi olarak depremi gösterdi. Firmaların yüzde 42`si İstanbul dışına taşınmak istediğini açıkladı.
YÜZDE 18`İ DEPREMDEN ZARAR GÖRDÜ;
Anket sonuçlarında, firmaların yüzde 36.5`inin deprem ve yangın gibi acil durumlara hazırlık amacıyla bir çalışmasının olmadığı, yüzde 46`sının hiçbir kurum ve kuruluş ile işbirliği yapmadığı ortaya çıktı. Firmaların yüzde 18`i depremden zarar gördüğünü bildirirken, zarar gören firmaların yüzde 19.6`sı sigortalarının olmadığı ve bu firmalardan yüzde 75.5`inin hiçbir kurum ve kuruluştan yardım almadığı saptandı. Ankete katılan firmaların yüzde 59.3`ü, 17 Ağustos ve benzeri felaketlerin tekrar yaşanmaması için eğitim, yapı denetimi, depreme dayanıklı binaların yapılması gibi önerilerde bulundu.