Sağlık Sistemi Reform Bekliyor
Demir Hayat Sigorta Genel Müdür Vekili Muhittin Yurt, sağlık sisteminde reform yapılmasının şart olduğunu söyledi. Sağlık sigortacılığında yaşanan suistimallerin, sağlık reformuyla düzeleceğini belirten Yurt, sağlık ve sağlık sigortacılığı konusunda bilinçlenmeyi sağlamaya yönelik çalışmaların devam etmesi gerektiğine inandığını kaydetti. Yurt, ‘‘Ülkemizde, sağlık hizmetlerinin sunumu, kalitesi, temel standartlarının oluşturulması ve maliyetlerin kontrolu için kamu kurumlarının yanında mutlaka özel kurumları da içeren sağlık reformuna ihtiyaç duyulmakta’’ dedi.
Türkiye`de 600-700 bin sağlık sigortalısı olduğunu belirten Yurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘‘Sağlığın gözardı edilmeyecek bir temel ihtiyaç olması, sağlık sigortacılığında gerçek pazar potansiyelinin tüm bireyler olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Ancak toplam sağlık sigortalı sayısı oldukça düşük. Sayılar arasındaki bu çelişkiyi ülkemizdeki mevcut sosyal güvence sistemleri ile de açıklamak mümkün değil. Çünkü, ülkemizde herhangi bir sosyal güvence sistemi içinde olmayan 21-25 milyon insan olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda sosyal güvence sistemi içinde olan pek çok kişinin de bu sistem içindeki sağlık kurumlarının doluluğu nedeniyle almaları gereken sağlık hizmetine kolay ulaşamadıklarını ve aldıkları sağlık hizmetinden de birçok sebeple memnun olmadıkları gerçeğini de biliyoruz.’’
Sağlık için ihtiyaç duyulan düzenlemenin, Bireysel Emeklilik ile ilgili düzenlemelerin hemen ardından gelmesinin, hizmet kalitesinde iyileştirmeler ile paralel olarak sağlık hizmeti maliyetlerini düşürerek medikal enflasyonu makul ölçülere getireceğini umduğunu belirten Yurt, sağlık sigortacılığında en önemli kavramın güven olduğuna değindi.Sağlık sigorta sistemine olan güvenin, zaman zaman rekabet sırasında da zedelendiğini belirten Yurt, sadece rekabet için maliyet düşürmek noktasında olan şirketlerin sektörün geleceği açısnadn büyük bir yanlış içinde olduklarını ifade etti. Yurt, ‘‘Rekabeti; verilen hizmetin kalitesi, sunulan sağlık ürünlerindeki özellikler, sektörümüzün ortak sorunlarının çözümü noktasında yapılan çalışmalar, işbirlikleri ve henüz ulaşılmamış olan pazar potansiyeli ile buluşma için yaratılan farklılıklarda yaşamamız gerektiğini düşünüyorum’’ dedi.
(HÜRRİYET)