Sağlam: BDDK, Bank Asya yüzünden baskı altında
Erdal Sağlam, hükümetin BDDK’ya Banka Asya’ya el konulması için baskı yaptığını ancak bu gerçekleşmeyince, Katarlı QIB ile ortaklık görüşmelerinin önü
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5972601c04688fbd9a35.jpg">
Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam, hükümetin BDDK’ya Banka Asya’ya el konulması için baskı yaptığını ancak bu gerçekleşmeyince, Katarlı QIB ile ortaklık görüşmelerinin önüne ket vurulması istendiğini iddia etti.
ımg>
Erdal Sağlam “BDDK yönetimi üzerinde siyasi baskı artıyor” başlıklı yazısında hükümetin baskısına maruz kalan bankanın hangisi olduğu konusunda isim vermeden Cemaat’e yakın olan ve Katarlı bir grupla görüştüğü ipuçları verildi.
Cemaate yakın isimlerin ortağı olduğu Bank Asya, Katarlı QIB ile görüştüğünü kamuoyuna duyurmuştu.
<ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5973601c04688fbd9a37.jpg" align="right">Sağlam’ın yazısında, kamu kurumlarının büyük mevduatlarının çektirilmesi ile finansal durumu bozularak el konması için gerekli ortamın sağlanması hedeflendiği belirtildi. Ancak Bank Asya’nın finansal durumu kötüleşmeyince BDDK yetkilileri “bankacılık sistemini tehdit eder” ve kanunsuz bir işlem yapma korkusuyla bankaya el koymadı.
ımg>
Bu sefer Ziraat Bankası devreye sokularak Bank Asya satın alınmak istendi. Ancak Banka Asya yöneticileri bu teklifi geçiştirdi. Daha sonra banka ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’a satış için yetki verince, QIB ile görüşmeyi bıraktı.
Başbakan’a yakın kaynaklar katılım bankasının tasfiyesi ya da satışında çabuk davranmadığı için BDDK ve SPK’nın eleştirilere maruz kaldığını belirten Sağlam, bir ön önce paralel yapıyla ilişkinin ortaya çıkartılmasının hedeflendiğini belirtiyor.
ERDAL SAĞLAM'IN YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN