Sadece Döviz Politikası Yetmez
Sanayileşmiş G-7 ülkeleriyle yeni gelişen piyasa ekonomilerini bir araya getiren G-20 toplantılarının kapanış bildirisinde, olası mali krizlere karşı alınması gereken önlemlere vurgu yapıldı. Aralarında Türkiye`nin de bulunduğu G-20 ülkeleri maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarını Kanada`da bir araya getiren toplantılar önceki gün sona erdi. Asya krizinin ardından geçen yıl eylül ayında kurulan G-20`nin bildirisinde son yıllarda elde edilen deneyimler ülkelerin döviz kurlarının tutarlı makroekonomik ve yapısal polikaların yanı sıra gerekli kurumsal düzenlemelerle desteklenmemesi halinde mali krizlere yakalanma olasılığının artacağı belirtildi.
Bildiride aynı zamanda, yatırımcıların da uluslararası piyasalardaki faaliyetlerinin sonuçlarından sorumlu olmaları gerektiği kaydedildi. G-20`nin Başkanı ve aynı zamanda Kanada Maliye Bakanı Paul Martin, toplantıların ardından basına yaptığı açıklamada, bu bildirinin sadece bir başlangıç olduğunu belirterek henüz yapılması gereken çok şey olduğunu söyledi. Martin, bildiride dile getirilen önlemlerin gelecekteki olası mali krizleri önlemek için yeterli olmadığını ancak bunun bir ilk adım olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Kanada Maliye Bakanı demecinde bununla birlikte, bu konudaki her tür ilerlemenin dünyanın mali krizlere karşı hassasiyetini biraz daha azaltacağını dile getirdi.
EURO VE PAHALI PETROLE DEĞİNİLMELİ;
Bildiride mali kriz sorununa kapsamlı olarak değinilirken, son günlerin en çok tartışılan konusu olan ve toplantılarda da sık sık gündeme gelen euro`nun zayıf durumu ve yüksek petrol fiyatlarına yer verilmemesi dikkat çekti. Adını vermek istemeyen bir yetkili, G- 20`nin görevinin uzun vadeli konuları görüşmek olduğunu oysa euro`nun durumu gibi kısa vadeli makroekonomik sorunlar G -7 ülkeleri tarafından da ele alınabileceği için bunun gündeme getirilmediğini söyledi. (FİNANSAL FORUM)