Rusya`nın silah ihracatından kazandığı gelirler artıyor

25.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bu ay yayınlanan resmi olmayan tahminlere göre, Rusya 2000 yılında silah ihracatından, Sovyetlerin on yıl önceki çöküşünden beri ilk kez bu kadar çok para kazandı. Ancak, analistler araştırma ve geliştirmede acil yatırımlar yapılmadan, Rusya`nın bol kazançlı dünya silah piyasasındaki ABD egemenliğine asla rakip olamayacağını söylüyor. Silah endüstrisinin önde gelen think - tanklerinden Moskova`da yerleşik, Stratejik ve Teknolojik Araştırma Merkezi (The Center for Strategic and Technological Analysis - CAST), Rusya`nın 1999`a kıyasla yüzde 10`luk bir artışla, geçen yıl silah ihracatından 3.7 ile 3.8 milyar dolar arasında kazanç elde ettiğini bildirdi.


Londra`da yerleşik International Institute for Strategic Studies`e göre, ABD 1999 yılında silah ihracatından kazandığı 26.2 milyar dolar ile, dünya silah piyasasının yüzde 49`unu elinde tutuyor. CAST`ın direktör yardımcısı Konstantin Makienko, Rusya`nın çıkışının uzun vadeli bir eğilim olmadığını belirtti ve Yüksek teknoloji bağlamında, Rusya dışarıda kalmış bir güç ve eninde sonunda silah piyasasından dışlanacak, dedi. Sovyetler Birliği döneminde Rusya ABD ile birlikte dünyanın en büyük silah ihracatcısı olarak anılıyordu. Ancak, Sovyetlerin dağılmasıyla birlikte, devlet savunma tedariklerindeki azalmayla, 1,700 askeri girişim inişe geçti. Mevcut durumda, birçoğunun varlıklarını sürdürebilmesi dış siparişlere bağlı.
Başkan Vladimir Putin, kaotik silah ihraç sistemini onararak yardımcı olmaya çalıştı. Geçen yıl Rusya`nın iki ana ihracat ajansını birleştirerek Rosoboronexport çatısı altında tek bir vücut, haline getirdi ve doğrudan Kremlin`e bağladı. Yeni oluşuma, Putin`in 1980`li yıllarda doğu Almanya`da KGB ajanı olarak çalıştığı zamanlardan tanıdığı Andrei Belyaninov başkanlık ediyor.


Yetkililer, eski sistemin oldukça hatalı olduğunu itiraf ediyor. Eski iki kurum, aynı silahların siparişleri için birbirleriyle sık sık rekabete girerdi. Eski yapı aynı zamanda sıkıntılı ve engelleyiciydi de: Müşteriler, yedek parça siparişlerinin bir çok hükümet departmanı tarafından onaylanması gerektiğini ve sürecin altı ay kadar sürebildiğinden yakınıyorlardı. Bu tür bürokratik engellere karşın, bazı savunma şirketleri başarılı oldular. Bunlardan birisi, dünya çapındaki Sukhoi jet fighter üreticisi Sukhoi. 2000 yılının ve Rusya ile Hindistan arasındaki askeri ilişkiler tarihinin en büyük silah anlaşması, Hindistan`a, 140 Sukhoi Su30MKI savaş uçağı üretme izni veren kontrat oldu. Hindistan`ın Su30MKI tasarımının araştırmasına harcanacak parayı önceden ödediği, anlaşmanın bütünü içinde görülebiliyordu. Silah ihracat yetkilileri, bunun Rusya`nın müşterilerinin gereksinimlerine daha fazla cevap verir bir hale geldiğinin bir göstergesi olduğu görüşünde. Ancak, bazıları da, araştırma - geliştirmeyi kendisinin finanse edememesinin, gelecekte düşüşe geçeceğinin bir kanıtı olduğu görüşünde.
CAST`dan Makienko, Hindistan, Rusya üzerinden yüksek teknoloji uzmanlığı sunan bir 21. yüzyıl gücü. Biz Rusya`yı büyük güç asasını Hindistan ve Çin`e geçirme yolunda görüyoruz, dedi.


Hindistan`ın yanısıra, Rusya`nın diğer büyük müşterisi Çin. Makienko`ya göre, geçen yıl, 10 Sukhoi Su - 30MKK çok amaçlı savaş uçağı ve sekiz Su - 37UBK eğitim uçağı aldı. ayrıca Sukhoi, Çin`in bir Rus destroyeri ve Tor - M1 karadan - havaya füze sistemlerinin sevkiyatını aldığını da belirtiyor. Silah ihracatının geleceği hakkında iyimser olan yetkililere göre, savunma şirketlerinin sipariş defterleri dolu; ve son birleşmeden önce, iki ihracat ajansından daha büyük olan Rosvooruzhenie, 2005 yılı sonuna kadar 10 milyar dolar değerinde kontrata sahip.
Silah endüstrisi insiderları Rusya`nın, Angola ve Küba gibi fakir müşteri ülkelere silah veren Sovyet geçmişinden alması gereken dersleri öğrendiğini söylüyorlar. Adının açıklanmasını istemeyen bir Rosoboronexport sözcüsü, 1980`lerin sonunda, silah ihracatımız, kağıt üzerinde 18 milyar dolardı, ancak aslında nakit olarak yalnızca 2 milyar dolar alabiliyorduk, dedi. Rusya, mevcut durumda, Hindistan ve Çin gibi bölgesel güçlerin üzerine odaklanırken, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu`da yeni pazarlar arıyor.


Malezya Pazartesi günü bir miktar Sukhoi almaya niyetli olduğunu bildirdi. Bu arada, Birleşik Arap Emirlikleri, geçen yıl, 50 Pantsir C1 yüzeyden - havaya füze sistemleri için 730 milyon dolarlık kontrat imzaladı. (THE WALL STREET JOURNAL)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.