Rüşveti kaldır, vergiyi arttır

25.09.2001 - 09:09 | Son Güncelleme :

İşadamları üzerinde Dünya Bankası`nın yaptığı Yolsuzluk Araştırması`nda, iş dünyasının `rüşvet vermekten bıktığı` sonucu çıktı. 150 firma ile yüz yüze görüşülerek yapılan ankette, Türkiye`de faaliyet gösteren KOBİ ve büyük işletme kapsamındaki şirketlerin hepsinin, idari işlemi hızlandırmak için `küçük yolsuzluk` denilen rüşvet verdiği belirlendi. Şirketler, irili-ufaklı rüşvetlerle birlikte, toplam gelirlerinin yüzde 2.5`i oranında rüşvet verdiklerini anlattılar.

Araştırmadan çıkan çarpıcı sonuç ise, genelde `çıkarları için` rüşvet veren firmaların, gelir elde etseler dahi bundan `bıktıklarını` belirtmeleri oluşturdu. Firmalar, kendilerine yöneltilen, `Yolsuzluğun olmayacağı garanti edilse daha yüksek vergiye razı olur musunuz?` sorusuna yüzde 70`in üzerinde `evet` yanıtını verdiler.

Şirketlerin bu görüşleri, `yolsuzluk yapan firmaların büyük oranda avantaj sağladığı` verisiyle birleşince, çıkar sağlamış olsa dahi firmaların artık yolsuzluktan bıktığını ortaya koydu. Aynı araştırmada, son iki yıl içinde, büyük çaplı yolsuzluk yapan firmaların yüzde 25 oranında büyüdüğü, yolsuzluk yapmayanların büyüme oranının ise yüzde 7 civarında kaldığı tespiti de yer aldı. Araştırmada, idari işlemlerin hızlandırılması için verilen küçük rüşvetlerin dışında, kanunları yönlendirmek (kötü amaçlı lobicilik), parti finansmanı, yönetici pozisyondaki kararları etkilemek, mahkeme kararlarını etkilemek olarak sınıflanan `büyük yolsuzluğun` boyutları da ortaya konuldu. Firmaların yüzde 40`u bu yollardan herhangi birini veya birkaçını kullanarak çıkar sağladıklarını belirttiler.

Araştırmada, yolsuzluğun yapılması ihtimali diğer alanlara göre daha düşük olan mahkemelerin de alet edildiği ortaya konuldu. Araştırmaya katılan firmaların yüzde 4.3`ü, mahkemelerde rüşvet verdiklerini kaydettiler.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.