Roubini, en büyük tehlikeyi açıkladı

02.05.2014 - 14:52 | Son Güncelleme :

Roubini’ye göre dünyayı bekleyen en büyük tehlike Çin`in barışçıl karakterinden vazgeçmesi...

<ımg src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5d9f601c04688fbdb4bb.jpg">

‘Kriz Kahini’ lakaplı Nouriel Roubini’ye göre dünyayı bekleyen en büyük tehlike Çin`in barışçıl karakterinden vazgeçmesi...

Çin’in barışçıl büyüme karakterinden vazgeçerek daha çatışmacı bir yol izlemesi ihtimalinin dünya için en büyük tehdit olduğu öne sürüldü. İddianın sahibi “Kriz Kahini” lakaplı Ekonomist Nouriel Roubini. Project Syndicate internet sitesi için bir yazı kaleme alan Roubini’ye göre bu ihtimal, İsrail-İran arasındaki nükleer zenginleştirmeye dair anlaşmazlıktan, Fas’tan Pakistan’a uzanan kuşaktaki kronik istikrarsızlıktan ya da Rusya ile Batı arasında çıkabilecek ikinci bir soğuk savaştan daha tehlikeli.

ADALAR MESELESİ BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI

Çin’in Japonya ile Adalar konusunda yaşadığı anlaşmazlığın 1. Dünya Savaşı öncesindeki İngiltere ve Almanya’ya benzetilmesinin çok rahatsız edici olduğunu ifade eden Roubini, yine de bu durumun buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu ekledi.

KAPANMAMIŞ YARALAR VAR

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Asya’da Çin, Japonya, Güney Kore, Hindistan ve diğer ülkeler arasında geçmişten gelen “kapanmamış yaralar” nedeniyle gerilim olduğunu söyleyen Roubini, bu gerilimi daha ciddi hale getirebilecek nedenleri de sıraladı.

MİLLİYETÇİLİĞİN YÜKSELİŞİ

İlk gerekçe olarak Asya’daki seçimlerden öncekine göre daha milliyetçi liderlerin çıktığını belirten Roubini, Japonya’da Shinzo Abe, Çin’de Xi Jinping, Güney Kore’de Park Geun-hye ve Hindistan’da seçilmesi muhtemel Narendra Modi’nin bunlara örnek olduğunu kaydetti.

EKONOMİK ZORLUKLAR

Roubini, ikinci neden olarak, yükselişe geçen bu milliyetçi liderlerin gün geçtikçe daha zorlaşan ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirtti. Farklı yapısal reformların özellikle Çin, Japonya, Hindistan, Güney Kore ve Endonezya için önem taşıdığını kaydeden Roubini, bu ülkelerden herhangi birinde ekonominin kötüye gitmesi halinde, milliyetçi liderlerin “dış güçleri” suçlamaya meyilli olacağını söyledi.

ABD’NİN ZAYIFLIĞI

Roubini’ye göre gerilimin artıran bir diğer neden de ABD’nin son dönemde hayata geçirdiği Asya hamlesinin ne kadar güvenilir olduğuna dair şüpheler. Roubini, ABD’nin Suriye ve Ukrayna sorunlarına karşı verdiği zayıf tepkinin ardından ülkenin Asya’daki güvenlik örtüsünün “delik deşik” olduğunu söyledi. Ekonomiste göre bu durum, Japonya gibi ülkelerin kendi savunmalarını kendi ellerine almasına neden oluyor.

UZLAŞMAZLIK ORTAMI

Roubini’ye göre son gerekçe ise Almanya’nın 2. Dünya Savaşı’ndaki korkunç suçlarını kabul etmesine karşın buna benzer bir uzlaşmanın Asya’da var olmaması. Roubini, Asya ülkelerinin geçmiş savaş suçlarına halen “şovenist” söylemlerle yaklaştığının altını çizdi.

TARİH TEKERRÜR ETMEYEBİLİR

Tarihte ne zaman yeni bir küresel güç yükselse bunun savaşa yol açtığını söyleyen Roubini, buna örnek olarak Almanya ve Japonya’yı gösterdi. “Yine de, tarihin demirden kuralları yok. Çin ve muhatapları tarihi tekrar etmek zorunda değil” diyen Roubini, ticaret, yatırım ve diplomasinin artan gerilimi azaltabileceğini söyledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.