Riskler devam ediyor

12.02.2014 - 17:12 | Son Güncelleme :

2014, makro ve mikro ortamlardaki eğilimlerin değişmesi ile Çin ekonomisi için bir farklılaşma yılı olacak

<ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf60a6601c04688fbdc994.jpg" align="right">2014 ,makro ve mikro ortamlardaki eğilimlerin değişmesi ile Çin ekonomisi için bir farklılaşma yılı olacak.

2014 yılında Çin: İstikrarlı büyümeye rağmen finansman ve aşırı kapasite riskleri mevcut

2014 yılı makro ve mikro ortamlardaki eğilimlerin değişmesi ile birlikte Çin ekonomisi için bir farklılaşma yılı olacak. Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi (CPCCC) 18. Genel Kurulunun Üçüncü Oturumu sonrasında birçok reform yapılacağı yönünde beklentiler doğmasına ancak reform çabalarının reel ekonomi üzerindeki potansiyel olumsuz etkilerine ve artan fon maliyetleri ile ilişkili alacak risklerine dikkat edilmesi gerekiyor.

2014 yılının odak konusu: Artan fon maliyeti

Çin’de 2014 yılında reel GSYH artışı istikrarını korumakla birlikte, kısmen yükselen enflasyonun da etkisiyle yıllık bazda hafif bir yavaşlama ile yüzde 7,2 olarak gerçekleşecektir. Hükümetin 2014 yılı için belirlediği GSYH artış hedefindeki düşüş, hükümetin reform çabalarını hızlandırma isteğini göstermektedir. Küresel toparlanmanın ışığında ihracat ve yatırımların artması bekleniyor.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Kentleşmenin hızlandırılması ve yerel yönetim borç yönetiminin iyileştirilmesi Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı ile ilgili bildiride vurgulanan iki temel konu olarak öne çıkmıştır. Hükümetin, özellikle orta-batı ve kuzeydoğu bölgelerinde “şehir ağlarının” oluşturulması olmak üzere özel sektör altyapı yatırımlarını teşvik etmeye devam etmesi beklenmektedir. Hükümetin mali politikada bir değişiklik olmayacağını önceden açıkladığı göz önünde bulundurulduğunda, bu projeleri özel sektörün finanse etmesi beklenmektedir.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Artan fon maliyeti 2014 yılında takip edilecek kilit göstergelerden birisi olacaktır. Temmuz 2013’te kredi faiz oranlarının serbest bırakılması sonrasında bankaların kredilendirme uygulamaları daha piyasa esaslı hale gelebilir ve bankalar arası piyasadaki sıkışıklık daha yüksek kredi faiz oranlarına dönüşebilir. Birçok şirket tahvili ve yerel yönetim borçları için 2014 yılında geri ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmesi gerekeceğinden dolayı likidite daha da sıkılaşabilir. Çin’de kredi faiz oranlarının ağırlıklı ortalaması 2013 yılında hafif bir şekilde yükselmiştir ve piyasa koşulları göz önüne alındığında bu eğilim 2014 yılında da sürebilir. (Ek 1). Bu durum, geleneksel olarak bankalardan çok fazla kredi alamayan küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) için özellikle endişe verici olacaktır.

Çelik ve Kömür: Hükümetin aşırı kapasiteyi hafifletme çabaları karşısında riskler devam ediyor

Hükümetin aşırı kapasite sorunları ile baş etmeye yönelik çabaları sonucunda, bu sektörlerdeki daha küçük ve verimsiz işletmeler, artan maliyetlerin ve politika belirsizliklerinin getirdiği baskılar ile karşı karşıya kalacaktır.

Çelik: Çelik sektöründe kapasite kullanım oranı 2013 yılında düşük kalmıştır. Ayrıca, büyük ve orta ölçekli çelik fabrikalarının borç/özsermaye oranı Kasım 2013’ten bu yana zirve seviyelerinde kalmıştır (%231). Bu seviyedeki bir oran çelik fabrikalarının şu anda daha yüksek bir kaldıraç altında faaliyet göstermekte olduklarını ortaya koymaktadır. Kar marjlarının mevcut seviyede kalacağı varsayıldığında ve nakit akışı sağlamadaki zorluk göz önüne alındığında, Coface, bu oranda yaşanacak bir artışın bu şirketlerin iflas ve temerrüt riskinin artması anlamına geleceğini düşünmektedir.

Kömür: Özellikle kapasitedeki düşüş ve çeşitli sektörler için yeni çevresel standartların uygulamaya konulması sebebiyle, kömür talebi ile ilişkili risk azalmaktadır. Arz fazlalığı –hem yerel hem he uluslararası- ve çelik ile çimento sektörlerinin nispeten düz seyreden talebi sebebiyle, 2013 yılının sonlarında görülen büyüme ivmesi sürdürülebilir olmayabilir ve kömür fiyatı 2014 ve sonrasında nispeten yatay bir seyir izleyebilir.

Otomotiv, perakende ve elektronik: Güçlü talep sebebiyle risk ılımlı-orta düzeyde Otomotiv: Çin’deki bazı büyük şehirlerde otomobil sayısının kontrol altına alınmasına yönelik önlemlerin uygulanması hükümetin daha çevre dostu otomobiller için sağladığı desteği dengeleyecektir. Çin-Japonya ilişkilerinin güçlenmesi Japon otomobil imalatçılarını olumsuz yönde etkileyebilir.

Perakende: Bu sektör alacak riski bakımından iyi bir performans sergilemeye devam etmektedir; ancak hükümetin yolsuzlukla mücadele çabaları, yavaşlayan gelir ve sermaye harcaması artış hızları, ithalat vergileri ve KDV ile RMB’nin değer kazanarak yurt dışı harcamaları artırması gibi çeşitli faktörler görünümü gölgelemektedir.

Elektronik ve Bilişim: İç talep oldukça sağlıklı bir seyir izlemekle birlikte, ihracat pazarında orta büyüklükteki beyaz eşya sektörü 2013 yılında özellikle Avrupa ve ABD’de olmak üzere resesyon baskısı altında kalmıştır. Bu bölgelerdeki ekonomik toparlanma ile birlikte, 2014 yılında beyaz eşya talebinde artış yaşanabilir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.