Rabbani: Özel birlikler Afganistan`da
Afganistan`ın devrik Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani, Batılı ülkelerin özel birliklerinin Afganistan`ın Taliban kontrolündeki bölgelerinde olduğunu bildirdi.
İran`da yayımlanan Iran News gazetesinin sorularını yanıtlayan Rabbani, `Afganistan`ın Taliban kontolündeki bölgelerinde Batılı ülkelere ait özel birliklerin bulunduğu yolunda haberler aldıklarını` söylerken, bu özel güçlerin hangi ülkelerin askeri olduğunu açıklamadı.
Rabbani, ayrıca özellikle Mezarı Şerif bölgesinde Taliban`dan `büyük ölçüde kopmalar` meydana geldiğini belirterek, kaçan Taliban milislerinin silahlarını bıraktıklarını ve Kuzey İttifakı güçlerine katıldıklarını kaydetti.
Rabbani hükümetinin Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah da onlarca Taliban yanlısı komutan ile 10 bin kişinin ittifaka katılmaya hazır olduğunu söyledi.
Abdullah, düzenlediği basın toplantısında, Kuzey İttifakı`na son günlerde Rusya ve İran`dan askeri yardımlar geldiğini de doğrulayarak, Amerikalı yetkililerle de askeri işbirliği dahil olmak üzere birçok konuda görüşmeler yapıldığını söyledi.
Abdullah, `Amerikalı yetkililerle son birkaç gün içinde yüz yüze görüşmeler yaptım. Çok kısa süre içinde, Afganistan`daki terörizmin kökünü kurutma çabalarının eşgüdümü sağlanacaktır` dedi.
`Taliban`ı ABD ile yeneriz`
Afganistan`da Taliban rejimine karşı mücadele veren ve Kuzey İttifakı olarak bilinen Birleşik CepHe temsilcisi, birliklerinin yardımıyla ABD`nin Taliban yönetimini kolayca yenebileceğini belirtti.
Birleşik Cehpe`nin Washington temsilcisi Muhammed Eshak, New York ve Washington`a yönelik saldırılardan sonra Taliban`ın kendini savunmasız bıraktığını söyledi.
Eshak, Washington Enstitüsü`nde yaptığı konuşmada, `Eğer kuvvetlerimiz ve ABD arasında bir koordinasyon olursa terörist kampların bertaraf edilmesi ve Taliban`ın iktidardan uzaklaştırılmasının kolay olacağını düşünüyoruz. Taliban bütün güçlerini iki cephede topladı. Binlerden birincisi Kabil`in kuzeyine
48 kilometre uzaklıkta, diğeri Tacikistan - Özbek sınırının güneyinde bulunuyor. Her bir cephede Taliban`ın 7 bin askeri ve 200 tankı var ve burada çok az sivil bulunuyor` dedi.
Halkın, Amerikan harekatının nedenini anlayabileceğini belirten Eshak, `Ancak harekatın kusursuz olmasını tavsiye ediyorum. Ayrıca bu teröristleri hedef almalıdır ve bu nedenle halkımızın rolü önem kazanıyor. Amerika`dan ülkemizi istila etmesini istemiyoruz. Bir bomba bile düşse bu çok acı verici olur. Ama aynı zamanda bunun nedenini biliyoruz` dedi.
Washington`ın yönetiminin saldırıya karar vermesi durumunda uzun bir savaşa hazırlıklı olması gerektiğini belirten Eshak, `1 ya da 2 Amerikan saldırısıyla Taliban`ın yok olacağını sanmıyorum` diye konuştu.
Taliban tarafından 1996 yılında Kabil`den uzaklaştırılan hükümeti temsil eden Birleşik Cephe`nin 15 bin askeri bulunuyor. Birleşik Cephe 1996 yılından beri Taliban ile savaşıyor.
İttifak ilerliyor
Öte yandan Pakistan`daki Taliban yanlısı Afgan İslam Ajansı`nın bildirdiğine göre, Kuzey İttifakı güçleri önemli ölçüde ilerlediklerini ve Gor eyaletinin başkenti Kaşgaran`a 2 km yaklaştıklarını açıkladılar.
Kuzey İttifakı sözcülerinden Muhammed Habil, bu ilerlemenin Taliban`ın 3 komutanı ile 75 milisinin kendilerine katılmasıyla kolaylaştığını belirterek, bu sayede 8 köyü mermi atmadan ele geçirdiklerini kaydetti.