Piyasaları etkileyecek 3 neden
ABD hükümetinin kepenk kapatması ve borç tavanına ilişkin gelişmeler piyasalarda yön üzerinde ana unsur olacak
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf648f601c04688fbde4c0.jpg">ABD hükümetinin kepenk kapatması ve borç tavanına ilişkin gelişmeler piyasalarda yön üzerinde ana unsur olacak.
ımg>Yılbaşından bu yana piyasaların rotasını çizen ABD’deki gelişmeler, yılın geri kalanında da piyasaları şekillendirecek. Küresel piyasalar ABD hükümetinin “kepenk kapatma” ve borç tavanı sorununa odaklandı. Bu anlamda 17 Ekim’de hükümetin borç tavanına ulaşıp ulaşmayacağı önemli olacak. Öte yandan 9 Ekim’de açıklanacak FED toplantı tunanakları, içeride ise 23 Ekim’deki TCMB PPK toplantısı da yakından izlenecek.
Dünya`da yer alan habere göre, piyasada tamamen ABD’den gelecek haberlere odaklı bir seyir izlendiğini söyleyen uzmanlar, “Diğer gelişen ülke para birimlerinde de hemen hemen benzer hareketler var. Dolayısıyla ABD sürüncemede kaldıkça Fed’in tahvil alımlarını azaltmakta hassas olacağı algılaması sürecek ve gelişmekte olan para birimleri değer kazanacaktır. Ancak giren fonların oldukça ürkek olduğu, en ufak bir aksi gelişmede hızla tekrar çıkacaklarını da göz ardı etmemek gerekir” diye konuştular.
Bu hafta Hazine ihaleleri önemli
ABD’de Hazine Bakanı Jack Lew’in borç tavanına 17 Ekim’de ulaşılacağı yönündeki uyarısına rağmen Kongre’de geçen hafta bütçe sorunu ve borç tavanı konusunda bir ilerleme kaydedilememesi piyasalar açısından bu haftanın zor geçeceğini işaret ediyor. Yurtiçi piyasaları ise bu hafta hem yurtiçinde hem yurtdışında yoğun bir veri takvimi bekliyor. Yarın sanayi üretimi ve Hazine ihalelerin takip edileceğini belirten analistler, cuma günü ise işsizlik ve ödemeler dengesi verilerinin öne çıktığını ve gelecek haftadaki uzun Kurban Bayramı tatili nedeniyle bu hafta sert hareketliliklerin görülebileceğini kaydediyor.
Uzmanlar: ABD ekonomisi, FED ve seçimler belirleyici olacak Notus Portföy Yönetimi Genel Müdürü Murat Sağman: ABD’de yaşanan siyasi tıkanıklığın 17 yıl aradan sonra kamunun ekonomik anlamda kepenkleri indirmesine neden olması şüphesiz Amerikan ekonomisi için olumsuz bir faktör. Ancak daha önce 16 kez yaşanan ve 1994 sonunda 21 günlük bir kaosa neden olan bu tablonun, öyle ya da böyle bir çözüme kavuşması bekleniyoruz. Zaten bu durum her iki siyasi parti için de riskli. Mevcut tablonun bir iki hafta daha sürmesi FED’in ekim ayını da pas geçmesi anlamına gelecektir.
Bu da gelişmekte olan piyasalar (EM) için olumlu bir durum. Ancak bu etkileşim sonsuza kadar bu şekilde devam etmez. 17 Ekim’de borçlanma tavanına çarpılması durumunda ABD’nin temerrüde düşme ihtimali belirecek. Bu olasılık ne ABD ne de dünyanın geri kalanı için olumlu olmayacaktır. Fed’den varlık azaltımının gelecek seneye kalmasını bekliyoruz. Ocak 2014 sonu veya Mart 2014’te başlayabilir. Bu da piyasaları yıl sonuna kadar rahatlatır. İçerde 2014 başında itibaren en önemli gündem seçim olacak. PKK ateşkes sürecine son vermesi piyasaları negatif etkiler çünkü piyasalar daha önce barış sürecinin bir kısmını olumlu fiyatlamışlardı. 2013 sonu tahminlerimiz ise şu şekilde; Borsa: 75000-80000 arası, faiz (gösterde tahvil) : 8-8,50 arası, dolar-TL : 1,95- 2 arası
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu: Kısa vade için önemli bir katalizörü olmadığını düşündüğümüz borsada yılın geri kalanında banka hisselerinin hareketleri ve hisse bazında hareketler belirleyici olacaktır. Öte yandan mayıs ayında ortaya çıkan ve piyasalarda sert satışlarla sonuçlanan global likiditeye ilişkin endişelerin özellikle ABD’deki son gelişmelerle oldukça azaldığı bir ortamdayız ve bunun 2014 ilk aylarına kadar devam etmesini bekliyoruz.
Başka deyişle 2014’e sarkmış olduğunu düşünüyoruz. Bu durumun endeksteki aşağı yönlü hareketleri şimdilik sınırlandırırken, 2014 için ise yukarı yönlü sınırlandırıcı etki yaratması beklenmelidir. 9 Ekim’de açıklanacak olan FED toplantı tutanaklarında eylül ayındaki piyasa dostu açıklamaların ne kadar uzun soluklu olabileceği hakkında fikir sahibi olabileceğiz. 23 Ekim’deki TCMB PPK toplantısından da faizde bir değişiklik beklememekle birlikte özellikle TL’nin değerine ilişkin mesajlar ön plana çıkacaktır. Orta uzun vade için fiyatlardaki gerilemelerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ile “biriktir” yönündeki yatırım stratejimizde bir değişiklik yapmıyoruz.
Finans Yatırım Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Serdar Pazı: Ekim ayının önemli gündem maddesi ABD’de devam eden bütçe ve borçlanma tavanı krizi olacak. Konunun çözülmesinin gerekli olduğu 17 Ekim tarihinin içeride bayram tatilinde olacağımız döneme denk gelmesi yatırımcı algısını değiştirebilir. Aralık ayı toplantısında FED tahvil alımlarını azaltmaya başlar mı sorusu, ABD’deki mevcut kriz atlatıldıktan sonra piyasaların odak noktasını oluşturacaktır.
Almanya’da Merkel’in hükümet kurma çabası devam ederken, siyasi krize dönüşmeden sorunun aşılacağını düşünüyoruz. İçeride ise demokratikleşme paketi sonrasında 2014 yılı Mart ayında yapılması beklenen yerel seçimler ağırlıklı gündem maddesi olacaktır. Genelde piyasalarda son çeyrekte yılı daha iyi seviyede tamamlama çabaları gözlemlendiği için, bayram tatili sonrasında sene sonuna kadar faizde %8, USD/TL için 1,95 ve BIST 100 Endeksi için yeniden 80.000 seviyelerinin hedefleneceği bir hareketlilik görebiliriz.