Piyasalarda son durum ne? Beklentiler neler?
Piyasalar güne Mısır gerginliği ile başladı...
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf678c601c04688fbdf885.jpg">Piyasalar güne Mısır gerginliği ile başladı. Dolar 1.95 TL`yi geçti. Borsayı enflasyon rakamları düşürdü. İlk seansta düşüş yüzde 3`ü aştı. Petrol fiyatlarında yükseliş Mısır krizi ile birlikte hızlandı.
ımg>Piyasalarda bugün Mısır gerginliği ve enflasyon rakamlarının etkisi yaşanıyor. Mısır`daki krizin çözülememesi başta petrol fiyatları olmak üzere piyasalara olumsuz yansıyor. Uluslararası borsaların hemen hemen hepsi ekside başlarken ABD ham petrol fiyatları 100 doları aştı.
Hürriyet`ten Barış Balcı`nın haberine göre; brent petrol de 105 dolar sınırına dayandı. Açıklanan enflasyon rakamlarının da etkisiyle yurtiçinde piyasalar sarsıldı. Yüksek çıkan enflasyonla borsada düşüş yüzde 3`ü aştı. Dolar yüzde 1`e yakın değer kazandı.
DOLAR 1.95 TL`NİN ÜZERİNİ GÖRDÜ
Bu gelişmeler dolar üzerinde de etkili oldu. Mısır`daki gerginliğin piyasalara yansıması üzerine dolar TL karşısında değer kazandı. Enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra doların ivmesi iyice hızlandı. 1.95 TL`nin üzerini gören dolar şu dakikalarda 1.9495 TL civarında işlem görüyor.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Sepet bazında TL ise güne başladığı 2.22`li seviyelerden aynı saatte 2.2364`e kadar yükseldi.
Dün Merkez Bankası döviz satım ihale politikasında değişikliğe gitmişti. Geçtiğimiz hafta minimum 150 milyon dolar olarak belinen ek döviz satım ihaleleri minimum 50 milyon dolara çekildi. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada ayrıca her bankanın ihalede verebileceği teklifin ihale tutarının yüzde 10’u ile sınırlı olacağı açıklandı.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
YURTDIŞINDAKİ GELİŞMELER KURU HAREKETLENDİRECEK
İstanbul Portföy Genel Müdürü Tufan Deriner kurda dış gelişmelere bağlı olduğumuzu vurguladu. Deriner Gelişmekte olan ülkelerde para çıkışı oldukça bu ülkelerin para birimleri de düşüş gösteriyor .Yurtdışında gelişmelerle birlikte kurda hareketlilik göreceğiz. Yurtiçi gelişmelerden çok yurtdışındaki veriler kritik olacak. Bugüne kadar kendimizle ilgili gelişmelere bakıyorduk. Ancak artık yurtdışı gelişmeler odaklıyız. dedi.
BORSAYI ENFLASYON ÇARPTI
BIST 100 açılışta uluslararası borsalardaki Mısır gerginliği etkisi ile yüzde 0,78 oranında düştü. Mısır krizinde yaşanan kilitlenme tüm borsalar gibi BIST 100`ü de açılışta etkiledi. Borsa 75 bin 843 puandan günü açtı. Enflasyon rakamlarının yüksek çıkmasının ardından düşüş hızlandı. BIST 100`de kayıp yüzde 3`ü aştı. İlk seans sonunda borsa yüzde 3,15 kayıpla 74 bin 32 puandan kapadı. Yüksek enflasyon ve ABD`de tahvil alım programının sonlanacağı tahminleri bu düşüşte etkili oldu.
Ata Portföy Fon Yönetim Müdürü Cem Tözge enflasyon beklentilerin üstüne çıkınca satışlar daha da hızlandığını belirtti.. Gün boyunca bu seviye devam edebilir. Saat 15 gibi ABD verileri takip edilecek. Cuma günü açıklanacak istihdam verileri Türkiye gibi tüm gelişmekte olan ülkeleri etkileyecektir. Dolar gelişmekte olan ülkelere karşı değer kazanmaya devam ediyor.
BANKACILIK ENDEKSİ SERT DÜŞTÜ
Enflasyon rakamlarının yüksek çıkması borsadaki bankacılık endeksini de geriletti. Yükselen faizler ve yıl sonu enflasyon beklentilerine yönelik yukarı yönlü revizyon yapılma ihtimali ile Borsa İstanbul`da işlem gören banka hisselerinde kayıplar yüzde 4`e kadar ulaştı.
EN BÜYÜK ETKİ ABD FAİZLERİ Odebank Strateji ve Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan borsa fiyatlarını etkileyen en önemli etkenin ABD faizleri olacağını belirtti. Özcan Bu bağlamda piyasaların yönü ABD faizlerindeki artış veya azalış beklentileriyle şekillenecek. Gelişmiş piyasalarda faizlerin kısa vadede gerçekleşebilecek zirve noktalarına yakın seyretmesi kısa vadeli de olsa global piyasalarda stabilizasyonun yakın olduğu sinyali veriyor. ABD Merkez Bankası’nın bono alımlarını azaltacağı beklentileriyle yüzde 1,6 seviyelerinden yüzde 2,6 seviyelerine kadar dalgalanan 10 yıllık ABD bono faizleri yüzde 2,5 civarında dengelenmiş durumda ve yakın zamanda yukarı yönlü hareketler sınırlı görünüyor. Bu yüzden gelişmekte olan piyasalarda yataya yakın hafif pozitif bir görünüm var. dedi.
Serkan Özcan ülke içi faktörlerin fiyat üzerindeki baskısının azalmış olduğunu söyledi. Özcan Önümüzdeki günlerde ülke içinde yeni bir risk oluşmadıkça yurtdışı piyasalara bağlı olarak gelişim devam edecektir. Beklentiler dahilinde ABD faizlerindeki artışın kısa vadede durağanlaştığı dikkate alınca borsanın ilk etapta 77 bin seviyelerinde dalgalanması beklenebilir. Olumlu piyasa koşullarının devamında 80 bin seviyesi direnç olacaktır. Eğer istihdam ve büyüme verileri ışığında ABD’de bono alım programlarından geri çekilmenin çok daha uzun zamanda ve küçük miktarlarda olacağı yönünde bir beklenti çıkarsa ki bizim beklentimiz bu yönde endeks 80 binseviyesini geçebilir. dedi.
GÖSTERGE FAİZLER YATAY
Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi güne yüzde 7,34 ile yatay bir başlangıç yaptı. Başlangıcın ardından faizler yüzde 7,56`ya fırladı.
İşlem hacminin düşük kalmaya devam ettiği tahvil bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi dün yüzde 7,70 seviyesinden düşüşe geçerek günü yüzde 7,34`ten tamamlamıştı.