Piyasalarda `Fed` endişesi azaldı
Uluslararası piyasalar, Fed`in teşvikleri daraltacağı beklentisinin azalmasından memnun...
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6931601c04688fbdffbb.jpg">Uluslararası piyasalar, Fed`in teşvikleri daraltacağı beklentisinin azalmasından memnun...
ımg>Japonya hisse senetleri, Fed`in parasal teşvikleri azaltacağına ilişkin endişelerin azalması ile birlikte, Asya hisse senetlerindeki yükselişlere öncülük ederken, Güney Kore para birimi won son yedi haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Çinko ve mısır değer kaybetti.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 yükselerek, Tokyo saati ile 14:09`da 134.75 puana çıktı ve son dört günde ilk kez yükseliş göstermeye yöneldi. Japonya`da Topix Endeksi yüzde 2.2`lik bir çıkış gerçekleştirdi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları fazla değişmedi. Won 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı ve gelişen piyasa paralarındaki yükselişlere öncülük etti. Avustralya doları yüzde 0.5 düştü. Çinko, mısır ve buğday vadeli kontratları en az yüzde 0.8`lik kayıplar yaşadı.
DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Dolar dün, ABD`de imalat sanayinin Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde daralmasının Fed`in teşvikleri daraltacağı beklentisini zayıflatması sonucu Ocak ayından bu yana en hızlı kaybını yaşadı. ABD`de yarın açıklanacak olan ADP özel sektör istihdam verisinin önceki aya göre daha fazla artış göstermesi bekleniyor. Avustralya Merkez Bankası, Bloomberg`in anketine katılan ekonomistlerin büyük bölümünün tahminine paralel olarak, polititika faizini değiştirmedi ve rekor düşük seviye olan yüzde 2.75`te bıraktı.
Seul`de Northern Trust Corp. şef yatırım stratejisti James McDonald, Endişe, parasal genişlemeden parasal daralmaya doğru hareket ettiğimiz şeklinde, dedi ve Fed`in harekete geçmede acele etmiyor. İşsizlik oranındaki iyileşme yüksek kalitede değil ve enflasyon düşüyor. Bu nedenle, Fed bir süre daha beklemede kalacak değerlendirmesinde bulundu.
MSCI Asya Pasifik endeksi`nde, düşen bir hisse karşılığı yaklaşık üç hisse değer kazandı. Endeks, Haziran 2008`den bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştığı 20 Mayıs`tan bu yana yüzde 7.5 düştü. Çin`de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.2 geriledi. Filipinler Borsası Endeksi yüzde 1.8 düştü ve 15 Mayıs zirvesinin yüzde 10 altına indi.