Piyasalarda Eylül ayı riski devam ediyor!
Piyasalar son derece kritik bir ay olarak görülen eylüle olumlu bir atmosferde girdi
Suriye’ye müdahalenin hemen olmayacağı beklentisiyle dün piyasalar nefes aldı. Ancak, eylül ayı hem ekonomik veriler hem de Suriye riskinin devam ediyor olması nedeniyle piyasalar için dalgalı geçecek.
Geçen hafta Suriye’ye askeri müdahale yapılacağı endişeleriyle sarsılan piyasalar bu haftaya rahat başladı. Suriye’ye hemen müdahale olmayacağı beklentisiyle geçen hafta 2.07 TL’yi aşan dolar, 2.01 TL’ye gerilerken, BIST endeksi dün yüzde 3.24 primle 68.545 puanla geçen haftaki yaralarını sardı.
Ancak, bu ay hem ekonomik hem de siyasi yoğun gündem piyasaların dalgalı bir seyir izleyeceğini gösteriyor. Suriye piyasaların ilk gündem maddesi olmaya devam ederken, ABD’den gelecek veriler ve FED piyasaların yönünü belirleyecek.
Piyasaların gündemi ağırlıklı olarak yurtdışı olsa da bugün içeride enflasyon, yarın da Merkez Bankası’nın ekonomistlerle yapacağı toplantı izlenecek. Merkez Bankası, toplantıda doların düşmesi için alınacak tedbirleri netleştirebilir.
En kritik gün bu cuma...
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Ancak, bu ayın en kritik günü ABD istihdam verilerinin açıklanacağı 6 Eylül Cuma günü. ABD’de tarım dışı istihdamın ağustosta 180 bin artması, işsizliğin ise yüzde 7.4’te kalması bekleniyor. Tarım dışı istihdam 200 binin üzerinde gelirse, FED’in tahvil alımlarına başlayacağı beklentileri artacak ve doların yükselişi sürecek.
Bu durumun gelişen ülke piyasaları açısından kötü bir haber olduğunu belirten Garanti Yatırım Direktörü Tufan Cömert, “Tarım dışı istihdam beklentilerden daha az bir artış gösterir ise piyasa, FED toplantısına dek açıklanacak diğer verilere belki gerekenden daha fazla önem verir. Bu, FED toplantısına kadar geçecek 12 günün oldukça oynak olacağının da işareti olacak” dedi.
Öte yandan, bu hafta G20 toplantısında Suriye’ye ilişkin açıklamalar da piyasaların gündeminde olacak.
Suriye’ye müdahale FED kararını etkiler
Suriye’ye müdahale ABD Kongresi’nin onayı ile netleşecek. Tatilde olan ABD Kongresi 9 Eylül’de açılıyor ve bu tarihten sonra piyasaların gözü oylamada olacak.
Piyasalar için diğer kritik tarih ise 18 Eylül’deki FED toplantısı. FED’in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımını 10-20 milyar dolar azaltabileceği beklentisi var. Ancak, bu durum istihdam verisi ve Suriye’ye müdahale konusuna göre şekillenecek. Suriye’ye müdahale durumunda FED, tahvil alımlarını azaltmak için bekleyecektir.
‘Ekonomik veriler ön plana çıkabilir’
Tufan Cömert / Garanti Yatırım Direktör
“Eylül hem ekonomik hem de global siyaset açısından çok zor bir olay. En azından bu yılın en zor ayı olacağı muhakkak. Eğer Suriye riskleri gerçekleşirse kalan aylar da eşit derecede zor geçecek korkarım. Kısa vade için Suriye konusunu dondurdu piyasalar, bu yüzden ekonomik veriler ön plana çıkabilir. Bizim açımızdan Suriye hep gündemde olacak. Gerek TL’deki gerekse de BIST’teki iyimserlik kalıcı olamayacak. Yine de TCMB’nin açıklamasını beklediğimiz önlemleri görüp yorum yapmak daha sağlıklı olacaktır.”
‘Piyasaların kaderini yurtdışı belirleyecek’
Gökhan Uskuay / Global Menkul Stratejist
“Eylül ayı, mayıstan bu yana FED’in varlık alımları ile baskıları ile sürdüğü bir final ayı. Gelişmekte olan piyasalar ve para birimleri aşırı satıldı. ABD’de açıklanan temmuz ve ağustos ayı verileri, artan piyasa faizlerinin ekonomi üzerinde olumsuz etkilerini gösteriyor. Bu yüzden 150.000-160.000 gibi açıklanacak ağustos ayı istihdam verisi, Suriye gerginliği FED’in varlık alımını 30 Ekim’e kadar erteleyebilir. Sadece eylül değil yılsonuna kadar piyasaların kaderini yurtdışı belirleyecek. Türkiye ayrışamıyor, farklılaşamıyor. Düşük faiz, yüksek kur ve volatil bir BIST bizi bekliyor.”
İş hayatında vakit nakitse, Turkcell EkipMobil ve Akıllı Araç hizmetinizde!