Piyasalara Türkiye Darbesi

29.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türkiye tahvillerinin faizi Arjantin ve Brezilya`nın üzerine çıktı. Kriz, JP Morgan Gelişmekte Olan Ülkeler Bono Endeksi`ni 2 baz puan yükseltti. Döviz çıkışının sürmesiyle Türkiye`nin IMF`den koşullu kredi kredi kolaylığı çerçevesinde yardım talebinde bulunabileceği konuşuluyor

Gelişmekte olan ülkeler tahvil piyasasını önce Arjantin, sonra da Türkiye vurdu. Dolar cinsinden Türkiye tahvillerinin faizlerdeki artış piyasanın geneline yayıldı. 2030 vadeli Türk tahvillerinin faizi 11.8`den 13.8`e yükseldi. Benchmark olarak alınan 30 yıllık ABD tahvilleriyle aradaki fark 6.5`ten, 8.5`e çıktı. Türkiye`de yaşanan likidite krizi nedeniyle J.P Morgan Gelişmekte Olan Ülkeler Bono Endeksi (EMBI+) 2 baz puan yükselerek, 774 baz puana yükseldi. Daha önce gelişmekte olan ülkeler tahvilleri arasında Arjantin ve Brezilya`dan sonra en yüksek faiz oranına sahip olan Türkiye, son gelişmelerin ardından iki ülkeyi de geçerek ilk sıraya yerleşti. Konu ile ilgili yorum yapan Londra`daki bir yabancı bankanın şef dealerı Türkiye`deki büyük bir likidite sorunu bulunduğunu belirterek, `Türkiye`de devam eden çok büyük bir satış var` diye konuştu.

Bu arada yatırım bankası UBS Warburg dün yayımladığı raporda, Türkiye`nin sıradaki iki IMF destek kredini diliminin yılsonuna kadar biran önce kullanımını garanti etmek ve ek finansman olasılıklarını araştırmak üzere IMF ile görüşmesi gerektiği yorumunda bulundu. Banka raporunda Türkiye`de kötüleşen kriz durumunun `Çok kısa ve azalan bir süre` içerisinde eyleme geçilmesini gerektirdiğini vurgulandı. UBS Warburg raporunda Türk Telekom`un satışının kilit niteliği taşıdığı vurgulanarak şu görüşlere yer verildi: `Türk Telekom satışı süratle ele alınmalıdır. Telekom satışına yabancı yatırımcıların katılımının sağlanması için hükümet Telekom`daki yönetimin kontrolünü de vermeli ve diğer özelleştirmelerde de ilerleme sağlanmalıdır.`

IMF`den acil yardım talebi

PİyasaLARDAKİ deprem derinleşirken, aldığı önemlerin işe yaramadığını gören Ankara`nın, IMF`den acil yardım talebinde bulunacağı konuşuluyor. Yardımın CCL denilen contingency credit line (koşullu kredi kolaylığı) veya SRF denilen supplementary reserve facility (ilave rezerv kolaylığı) çerçevesinde alınabileceği belirtiliyor.

Bu yardımın alınabilmesi için önce Türkiye`nin IMF`den bir talepte bulunması gerekiyor. IMF`nin bu talebi inceleyip, ihtiyacın acil olduğuna karar verip, imkânları da yeterliyse buna evet cevabı verebiliyor. Kararını da Türkiye`ye bildiriyor. Sözlü olarak mutabakata varılıyor. Daha sonra sonra anlaşma yapılıyor.

Türkiye`nin zaten IMF ile bir anlaşma içinde olduğu, yeni yardım için ek şartlar öne sürülemeyeceğini belirten uzmanlar, bu yardımın kısa sürede alınabileceğini ifade ediyorlar.

IMF`nin bu tip kredileri bir tehlike anında kullandırdığı, son olarak Arjantin`de bu yardıma başvurulduğu belirtiliyor.

Bankacılara göre bu yeni anlaşma, yurtdışı piyasalara güven verilmesi için hayati bir önlem taşıyor. (SABAH)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.