Pirler: Türkiye`ye 177 Milyon, Polonya`ya 800 Milyon Euro
-AB GENEL SEKRETER YARDIMCISI BOZKIR: -ULUSAL PROGRAM ARALIK AYI SONUNA KADAR HAZIR HALE GETİRİLECEK -TİSK GENEL SEKRETERİ PİRLER: -AB`YE ADAYLIK SÜRECİNİN BAŞLAMASI İLE BİRLİKTE, AVRUPA`DA TÜRKİYE`Yİ SEVMEYENLERİN KAMPANYASININ DA BAŞLADI
ANKARA (A.A) - 20.11.2000 - Avrupa Birliği (AB) Genel Sekreter Yardımcısı, Büyükelçi Volkan Bozkır, gelinen aşamada Türkiye`den beklenilenin AB muktesebatına uyum için hazırlanması gereken Ulusal Program olduğunu bildirerek, Ulusal Program Aralık ayı sonuna kadar hazır hale getirilecek dedi. Türk Demokrasi Vakfı ile Ankara Sanayiciler ve İşadamları Derneği (ASİAD) tarafından düzenlenen AB Katılım Ortaklığı Belgesi konulu toplantı yapıldı. AB Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Volkan Bozkır, toplantıda yaptığı konuşmada, 8 Kasım`da açıklanan Katılım Ortaklığı Belgesi ile ilgili görüşlerini açıkladı. Bozkır, Katılım Ortaklığı Belgesi`nin adaylık sürecinde Türkiye`nin neler yapması gerektiğini ortaya koyan bir yol haritası niteliği taşıdığını kaydederken, Belge`nin henüz kesinleşmediğini ifade etti. Büyükelçi Bozkır, Belge`nin bugün Brüksel`de yapılacak toplantıda kesinleşmemesi halinde, 8 Aralık`ta Fransa`nın Nice şehrinde yapılacak Konsey Zirve Toplantısı`nda son şeklini alacağını söyledi. Bu aşamada Türkiye`den beklenilenin AB Muktesebatı`na uyum için hazırlaması beklenen Ulusal Program olduğunu belirten Bozkır, Program`ın Aralık ayı sonuna kadar hazır hale getirileceğini bildirdi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Bülent Pirler de Türkiye`nin AB`ye adaylık sürecinin başlaması ile birlikte, Avrupa`da Türkiye`yi sevmeyenlerin kampanyasının da başladığını söyledi.
-TÜRKİYE`YE 177 MİLYON, POLONYA`YA 800 MİLYON EURO-
Pirler, Türkiye`nin 65 milyon nüfusa sahip olmasına rağmen AB`den 177 milyon Euro verileceğini, ancak Türkiye`nin nüfusunun ancak yarısına sahip olan Polonya`ya ise 800 milyon Euro verileceğini ifade etti. Türkiye`de AB konusunda kraldan çok kralcılar ve istemezükçüler bulunduğunu belirten Pirler, Ulusal Program hazırlanmasında dengeli bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini vurguladı. Türk Demokrasi Vakfı Genel Sekreteri Regent Zencirci ise Türkiye`nin AB`ye adaylık sürecini anlatırken, Türkiye`nin AB ile ilişkilerinde 1997 yılına kadar herhangi bir strateji veya politika takip etmediğini söyledi. Zencirci, Biz müzakare yapmasını bilmiyoruz, stratejimiz yok. Bunları öğrenmeliyiz, ulusal onuru kaybetmeden müzakere etmek bir sanattır diye konuştu. Toplantıya TİSK Başkanı Refik Baydur ile Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan katılmadı.