Petrol ve doğalgazda kritik dönem

19.03.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Nisan ve haziran aylarında Hazar bölgesindeki petrol projeleri için önemli gelişmeler yaşanacak. Önce Hazar`ın statüsü sorununun çözümü netleşecek,a rdından da İran`a uygulanan ambargonun kaderi belirlenecek.

Hazar bölgesindeki projelerin bir türlü olgunlaştırılmamasına yol açan belirsizliklerin sona ermesi yolunda önümüzdeki iki ay içinde önemli adımlar atılacak. Gerek Hazar`ın statüsü sorunu, gerekse İran`a uygulanan ambargoun boru hatlarına yeni güzergahlar bulunması ihtiyacını doğurması, birçok projenin sonlandırılmasını önledi. Bu iki sorunun çözümü yolunda atılacak adımların sonuçları ilgili taraflarca merakla bekleniyor.

Nisan ayında Rusya, İran, Türkmenistan, Kazakistan ve Azerbaycan bir araya gelerek Hazar Denizi`nin statüsü ile ilgili sorunu ele alacaklar. Dünyanın en büyük rezervuarlarından birisi olan Hazar Denizi`ndeki kaynakların değerlendirilmesinin önündeki en önemli sorun olarak gösterilen statü sorununu çözümü için bu görüşme büyük önem taşıyor. Hazar`a kıyısı olan ülkeler ikiye ayrılmış durumda. Rusya ve İran Hazar`ın deniz olduğunu savunuyor. Hazar`ın göl olması durumunda buradaki kaynakların kıyı ülkeleri tarafından eşit olarak paylaşılması gerekiyor. Hazar`ın deniz olması durumunda ise kıyı ülkelerinin her biri kendi kıta sahanlığındaki kaynaklara sahip olma şansını elde edecekler. Bu durumda da Türkmenistan, Kazakistan ve Azerbaycan dev yatakların sahibi konumuna gelecekler. Ancak Hazar`ın göl olduğunu öne süren Rusya ve İran isteğini kabul ettirirse bölgedeki projeler arapsaçına dönecek.

İkinci önemli gelişme İRan`a uygulanan ambargo konusunda yaşanacak. ILSA Yasası ile İran`a ambargo uygulayan ve bu ülkede 40 milyon doların üzerindeki yatırımları yasaklayan ABD, yasanın süresinin dolacağı haziran ayında yeni bir değrelendirme yapacak. İran-ABD ilişkilerindeki gelişmeler, İran`ın demokratikleşme konusunda attığı adımlar ve bölgedeki yeni güç dengeleri, ambargonun kaldırılmasını ya da hafifletilerek devam ettirilmesini olası kıldı. AMbargonun uzatılıp uzatılmaması, bölgedeki boru hattı şekillenmesinde çok önemli rol oynayacak. Ambargonun en azından hafifletileeği düşüncesindeki İran, Rusya ve bölge ülkeleriyle temasa geçerek projeler konusunda ağırlığını hissettirmeye başladı. İran özellikle Türkmen gazı projesini kendi topraklarına yönlendirmek niyetinde.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.