Petrol Ofisi`nde Yeniden Yapılanma
-Petrol Ofisi Genel Müdürü Tuncer: Petrol Ofisi Hantal Yapısından Kurtulacak -5 Bin Bayinin Fiziksel Yapısı Yenilenecek -Irak`tan Getirtilen Mazot Ülkenin Kanayan Yarası Oldu
ANTALYA (A.A) - 21.11.2000 - Petrol Ofisi Anonim Şirketi (POAŞ), pazar payının arttırılması için, akaryakıt dağıtım ve satış sektöründe yeniden yapılanma başlattı. Bu amaçla, Antalya Topkapı Palas Oteli`nde yaklaşık 3 bin POAŞ bayisinin katıldığı bir toplantı düzenlendi. POAŞ Genel Müdürü Ertuğrul Tuncer, düzenlediği basın toplantısında, kurumun özelleştirilmesinin üzerinden 4 ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen, Yenilenme atağına başladıklarını bildirdi. Türkiye genelinde POAŞ`ın 5 bin bayisi bulunmasına rağmen, son 10 yılda kurumun büyük ölçüde erozyona uğradığını anlatan Tuncer, şunları söyledi: Petrol Ofisi, yeniden yapılanma kapsamında hem satış hem de imaj kaybını ortadan silmek istiyor. İlk hedefimiz, bu sektörde, önce rakiplerimiz düzeyine gelmek ve daha sonra da onları geride bırakmaktır. Bu kapsamda, amacımız, yeni imajla donatılmış istasyonlar açmak ve mevcut istasyonlarımızı da fiziksel açıdan yenileyerek üst düzeye çıkarmaktır. Yeniden Yapılanma çalışmasının yaklaşık 30 milyon dolar civarında olacağının tahmin edildiğini belirten Tuncer, Şu anda akaryakıt satışında pazar kaybımız olmasına rağmen Petrol Ofisi bu sektördeki liderliğini sürdürüyor dedi. Petrol Ofisi`nde halen 3 bin 800 çalışanın bulunduğunu ve bu sayıyı 1200`e indireceklerini anlatan Tuncer, Petrol-İş Sendikası yöneticileriyle görüştüklerini ve işten çıkarmaları 2001 yılına kaydırarak işçi sendikasına jest yaptıklarını belirtti. Tuncer, İşçi çıkarılmasının 2001`e kalması nedeniyle sendikaya 3.5 trilyon liralık bir jest yapmış olduk dedi. Petrol Ofisi`nin gerçek anlamda en büyük özelleştirme olduğunu dile getiren Tuncer, Petrol Ofisi`nin özelleştirilmesi Tüpraş ve GSM özelleştirilmesine benzemez. Ülkemizde bir çok özelleştirme başarısız oldu. Ancak Petrol Ofisi özelleştirmesi başarısız olmayacak diye konuştu.
-PETROL OFİSİ YAŞLI, YORGUN VE SOLGUN-
Özelleştirme öncesi Petrol Ofisi hakkında araştırma yaptırdıklarını anlatan Tuncer, bu araştırmadan, kurumun yaşlı, yorgun ve solgun imajının ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi: İşte biz özelleştirme sırasında böyle bir kurumu miras aldık. Yeniden Yapılandırma çalışmaları içinde, Petrol Ofisi kamuoyuna yeni bir imajla ortaya çıkacak. Türkiye`de halen 13 akaryakıt dağıtımı yapan şirketin olduğunu anımsatan Tuncer, Irak`tan yılda 1.5 milyon ton mazot girişinin olduğunu, bunun da ülkenin `kanayan yarası` haline geldiğini belirtti. Tuncer, Irak`tan getirilen akaryakıt nedeniyle Türkiye`nin yaklaşık 2 milyar dolarlık bir kaybının söz konusu olduğunu vurguladı. Otolarda kullanılan likit petrol gazının (LPG) benzincilere alternatif haline geldiğini, buna karşılık kontrol altına alınmadığını vurgulayan Tuncer, Petrol Ofisi bayilerinde de LPG satışına başlayacağını bildirdi. Madeni yağ konusunda da sorunlar olduğunu, bu nedenle Petrol Ofisi`nin bu alanda da atağa geçeceğini bildiren Tuncer, Bugüne kadar Petrol Ofisi madeni yağa sahip çıkmamış. Uluslararası emniyet standartları da dikkate alınarak madeni yağ alanında da iddialı olacağız diye konuştu.
-PETROL OFİSİ`NİN HEDEFLERİ-
Petrol Ofisi`nin kendisine yeni bir vizyon saptadığını anlatan Tuncer, bundan sonraki hedeflerini şöyle açıkladı: Profesyonel, verimli, motivasyonu güçlü kadrosu ve etkin yönetim prensipleri ile Türkiye`deki petrol sektöründe karlı büyüme ve müşteri tatmini açısından pazarın lideri olurken, toplum ve çevreye saygılı bir şirket haline gelmek istiyoruz. Tuncer, yeniden yapılandırmaya uymayan bayileriyle anlaşmalarını iptal edeceklerini kaydetti.