Petrol İthalatçıları Aralık Sonuna Kadar Taleplerini PİGEM`e Bildirecek
Hampetrol, akaryakıt ve diğer petrol ürünleri ithalatı yapan rafineri şirketleri dışındaki şirketlerin, aralık ayı sonuna kadar, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü`ne (PİGEM), yıllık ithalat taleplerini bildirmeleri gerekiyor.
Hampetrol ve Petrol Ürünlerinin Alım, Satım, Fiyatlandırma Esasları ile Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu`nun işleyişi Hakkında karara dayanılarak, hampetrol ve petrol ürünleri ithalatı ile ithalat sonrası mükellefiyetler, yeniden düzenlendi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın Hampetrol ve Petrol Ürünleri İthalinde Uygulanacak Esaslar Hakkında Tebliği, 1 Aralık 2000`den geçerli olmak üzere, Resmi Gazete`nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğe göre, hampetrol, akaryakıt ve sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) dahil her türlü petrol ürünleri, solventler, bazyağ ve madeni yağları ithal eden rafineri dışında kalan akaryakıt ve LPG dağıtım şirketleri ile ithalatçı şirket ve kuruluşların, yıllık ithalat talepleri konusunda, her yılın Aralık ayı sonuna kadar, PİGEM`e, belli esaslar dahilinde başvurması gerekiyor.Başvuru sırasında, ithal edilecek hampetrol ve ürünleri ile ilgili olarak bakanlığın ilgili tebliğlerinde istenen bilgi ve belgelere ek olarak, bu bilgi ve belgelerin gerçek durumu yansıttığını onaylayan, Yeminli Mali Müşavirlik Tasdik Raporu da verilecek. Söz konusu tasdik raporlarına ilişkin örnekler, tebliğ ekinde yayımlandı.
Yıl içinde faaliyete geçecek şirket ve kuruluşlar, o yıla ait ithal talepleri başvurularını, bu tebliğe uygun olarak ayrıca yapabilecekler. Yıllık ithalat miktarlarında ortaya çıkabilecek değişiklik talepleri, zorunlu görülmesi halinde PİGEM tarafından ayrıca değerlendirilecek.Yıllık miktarlar üzerinden yapılacak ithal başvurusu ile birlikte yeminli mali müşavirlik tasdik raporu ve eklerinin verilmesinden sonra, PİGEM tarafından, rafineri üretimleri, ürün tüketimleri, ithalat ve ihracat miktarları, stok ihtiyaçları, yurtiçi ve yurtdışı fiyatlar, talepkar firmaların gerçekleşen ithalat performansları ve diğer hususlar göz önüne alınarak yapılacak değerlendirme sonucunda, 3`er aylık devreler için uygun görülen miktarlar üzerinden, ilgili mevzuatta öngörülen banka teminat mektubu ve noter tasdikli taahhütname alınmak suretiyle ithal izni verilecek. Hampetrol, akaryakıt ve LPG hariç tebliğ kapsamına giren diğer malları ithal eden şirket ve kuruluşlar, ithal edilen malların ithalatçılar tarfından PİGEM`ce izin verilen sanayiciler dışında başkalarına satılıp satılmadığı ve-veya izin verilen sanayicilerin bu malları kendi ihtiyaçlarında kullanıp kullanmadıkları hususunu bir takvim yılının 3`er aylık devreleri itibariyle yeminli mali müşavirlere incelettirerek, yeminli mali müşavirlik tasdik raporunu, 3`er aylık devreleri takip eden ayın sonuna kadar PİGEM`e gönderecek.
Akaryakıt ve LPG dahil hampetrol ve petrol ürünü ithal edecek rafineri şirketleri dışında kalan akaryakıt ve LPG dağıtım şirketleri ile ithalatçı şirket ve kuruluşlar, ithal önceki ve sonrası mükellefiyetlerini yerine getirip getirmedikleri hususu ile ithal ettikleri ürünlere ait satış ve stok bilgileri konusunda bir takvim yılının 3`er aylık devreleri itibariyle yeminli mali müşavirlere inceleme yaptırarak, tasdikli raporu, 3`er aylık raporu PİGEM`e verecekler. Söz konusu 3`er aylık dönem raporlarını göndermeyen şirket ve kuruluşların meteakip ithal talepleri değerlendirmeye alınmayacak. kamu kurum ve kuruluşlarının ithal taleplerine, bu tebliğ hükümleri uygulanmayacak. Tastik raporlarını düzenleyecek yeminli mali müşavirlerin faaliyet belgesine sahip olması gerekiyor. Gerçeğe aykırı rapor düzenledikleri belirlenen yeminli mali müşavirlerin raporları dikkate alınmayacak. (DÜNYA)