Petrol fiyatları toparlanıyor

18.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Petrol fiyatları Perşembe günü keskin bir gecelik bir düşüşün ardından varil başına 30 dolar seviyesine çıkmaya başladı

Petrol fiyatları Perşembe günü keskin bir gecelik bir düşüşün ardından Asya’da toparlanarak son beş haftanın en yüksek değeri olan varil başına 30 dolar seviyesine geri çıkmaya başladı.

Fiyatlar, Çarşamba günü üretici kartel OPEC’in iki seneden beri ilk defa üretimde kısıntıya gitmesine rağmen düşmüştü, fakat piyasalar OPEC’in ikinci bir kısıntıya gidebileceği umutlarıyla tekrar güç kazandı.

Gelişmeler OPEC’in Çarşamba günü Viyana’da petrol üretimini Şubat ayından itibaren günde 1.5 milyon varil kısmaya karar vermesiyle başlamıştı. Bu kısıntı üye 10 ülkenin üretim tavan seviyelerinin yüzde 5 oranında düşerek 25.2 milyon varile inmesi anlamına geliyor. Gelecekte yapılabilecek herhangi bir ek kısıntı, şu anda kartelin tercih ettiği 22-28 dolar bandının ortalarında seyreden petrol fiyatlarının gelecek haftalarda izleyeceği seyre dayanıyor.

Çarşamba günü meydana gelen gelişmelerde Brent tipi ham petrol Londra Borsası’nda 88 sentlik güçlü bir düşüşe geçerek 24.64 dolara inmişti. New York Ticaret Borsası’nda ise Şubat dönemli hafif ham petrol fiyatları 91 sent düşerek varil başına 29.37 dolar olarak gerçekleşirken, Mart dönemli fiyatlar ise 93 sent düşerek varil başına 28.57 dolar olmuştu.

OPEC grubu genel sekreteri Ali Rodriguez, kartelin Mart ayında günde bir milyon varile varan başka bir kısıntıyı gündeme getirebileceğini söyledi. Yapılan bu kısıtlamaya rağmen fiyatların destek bulmaması, petrol alıcılarının Irak’ın Birleşmiş Milletler’le yapacağı fiyat tartışmasından sonra petrol ihracı yapmaya tekrar başlayabileceği umutlarından kaynaklanıyor. Irak tarafından tekrar başlanılacak bir petrol ihracatı piyasaya günde 2.3 milyon varillik bir petrol üretimi sağlayarak OPEC kısıntısının etkilerini hafifletebilir. Rodiriguez, OPEC’in Irak’ın ihraç edebileceği günlük 2.3 milyon varili de hesaba kattığını söyledi. Irak ihraçları Birleşmiş Milletler tarafından kontrol ediliyor ve OPEC kotasına dahil değil.

Kısıntının ana nedeni OPEC’in 1998 senesinde petrol fiyatlarının 10 dolara düşmesiyle yaşanan çöküntünün tekrar yaşanmasını önlemek istemesinden kaynaklanıyor. Rodriguez, “Stoklar ikinci çeyrek dönemde yükseliyor ve bunun keskin bir fiyat düşüşü getireceğini gördük. Piyasanın ve tabi ki de fiyatların istikrarını korumak istedik” şeklinde konuştu.

Bu arada, Perşembe günü piyasanın önemli bir ölçütü olan New York Ticaret Borsası’nda Şubat önemli ham petrol fiyatları ilk saatlerde varil başına 29.86 dolardan işlem görürken en son varil başına 29.75 dolardan kapandı. Bu fiyat Çarşamba günü fiyatlarının 15 sent yukarısındaydı. Piyasa Çarşamba günü 69 sent düşerek 29.60 dolarda denge bulmuştu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.