Petkim İç Talebe Yetemiyor
Petkim Genel Müdürü Bozkurt: Sanayiden Gelen Talebin Ancak Yüzde 35-40`ını Karşılayabiliyoruz. 2005 Yılında Bu Oran Yüzde 25`e Gerileyecek.
Petkim Genel Müdürü Bozkurt: Sanayiden Gelen Talebin Ancak Yüzde 35-40`ını Karşılayabiliyoruz. 2005 Yılında Bu Oran Yüzde 25`e Gerileyecek -Gelişen Türk Ekonomisinde Petrokimya Alanına Yatırımın Teşvik Edilmesi Kaçınılmazdır -İç Talebe Yetemediğimiz İçin İhracatı İkinci Plana İttik. Yıl Sonunda 88 Milyon Dolar Seviyesinde İhracat GerçekleştireceğizİZMİR (A.A) - 04.12.2000 - Petrokimya Holding A.Ş. (PETKİM) Genel Müdürü Turgut Bozkurt, Türk sanayisinden gelen petrokimya taleplerine yetemediklerini belirterek, Talebin ancak yüzde 35-40`ını karşılayabiliyoruz. 2005 yılında bu oran yüzde 25`e gerileyecek dedi. A.A muhabirinin sorularını yanıtlayan Bozkurt, Petkim`de her yıl üretim kapasitelerini artırmaya yönelik yapılan yatırım ve tevzii çalışmalarına rağmen, iç talebe yanıt veremediklerini ifade ederek, bu alanda özel sektör yatırımlarına şiddetle ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Bozkurt, iç piyasa talebinin yüzde 60`ının ithalat yoluyla temin edildiğine işaret ederek, Türkiye piyasasının plastik ürünlerde henüz doymadığını ve talebin büyük oranda arttığını söyledi. Bozkurt, bu gelişmeler dikkate alındığında Petkim`in 2005 yılında iç talebin ancak yüzde 25`ini karşılayabileceğini kaydetti. Türkiye`de kişi başına plastik tüketiminin 18 kilogram olduğuna dikkati çeken Bozkurt, bunun ABD`de 98, İtalya`da 75, Almanya`da 72 ve Japonya`da 69 kilogram olduğunu ifade etti. İç talebin artışına paralel olarak Petkim ihracatının da yıllar itibariyle düştüğünü bildiren Bozkurt, Petkim bir kamu kuruluşu olduğundan önceliği iç pazara verdik. İç talepten arta kalan veya daha az talep olan kalemleri ise ihracata kanalize ediyoruz diye konuştu. Dünya petrokimya tesislerinde ender görülür biçimde Petkim`in kapasitesini yüzde 100 oranında kullandığını anlatan Bozkurt, verimliliğin de en yüksek seviyede olduğunu söyledi.
-YIL SONU İHRACAT HEDEFİ-
Petkim`in yıllık net satışının geçen yıl 675 milyon dolar olduğuna, bunun 94 milyon dolarının ihracattan elde edildiğine dikkati çeken Bozkurt, bu yıl 884 milyon dolar net satışa ulaşacaklarını ve 88 milyon dolar seviyesinde ihracat gerçekleştireceklerini kaydetti. Bu arada kuruma yönelik müşteri şikayetlerinin daha çok firmaların talep ettiği kadar mal alamamasından kaynaklandığını dile getiren Bozkurt, satışlarında firmaların geçmiş performanslarını dikkate alarak 3`er aylık tahsisler yaptıklarını ifade etti. Türkiye`de petrokimya sektörünün önünün çok açık olduğunu ve bu alana yatırım yapan özel sektör firmalarının kazanacağını öne süren Bozkurt, gelişen ülke ekonomisinde petrokimya alanına yapılacak yatırımların da teşvik edilmesi gerektiğini savundu. Turgut Bozkurt, şimdiye dek bu alana yapılan yatırımların ürün bazında tesisler olduğunu, kompleks yatırımlara gidilmediğini belirterek, şunları söyledi: Şimdiye dek Türk özel sektörünün bu alana yatırıma ilgi göstermemesinin nedeni, yatırımın çok yüksek maliyetler içermesidir. Bu tür yatırımlar için uluslararası firmalarla evlilik gerekiyor. Son yıllarda bu tür evliliklere yönelme başladı. Dileriz yerli yabancı konsorsiyumlarla, petrokimya alanında dev firmalar kurulur. Bazı firmaların bu yönde görüşmelerinin olduğunu öğrendik. Bu alana yatırım yapan firmalar gelecekte kazançlı çıkacaktır. Özel sektöre tavsiyem bu sektörde açık var, yatırıma yönelmeleridir.
-SEKTÖRDE BU YIL KARLILIK DÜŞÜK-
Bozkurt, dünyada petrokimya sanayinin 6-8 yıl süren devrevi özellik gösterdiğini de anlatarak, Sektör dünyada 1997 yılı sonundan bu yana konjonktürel olarak düşük karlı döneme girdi. Dolayısıyla bu yıl Petkim`in de karlılığı düşecektir diye konuştu. Sektördeki dönemsel kar düşüşünün yanı sıra 2000 yılında dünyada yeni yatırımların devreye alınması nedeniyle yüksek miktarlarda arzların oluştuğunu da ifade eden Bozkurt, bunun da karlılığı etkilediğini söyledi. Petrokimya ürünlerinin piyasa dengeleri içinde oluştuğunu kaydeden Bozkurt, Fiyatta en önemli belirleyici taleptir dedi.
-ÖZELLEŞTİRME-
Bozkurt, Petkim`in 1987 yılında özelleştirme kapsamına alındığını ve hisselerinin yüzde 4`ünün halka arz edildiğini belirterek, özelleştirmenin kalan bölümde halka arz ve blok satışla planlandığını bildirdi. Petkim Yarımca tesislerinde 18 fabrikadan 9`unun faaliyette olduğuna işaret eden Bozkurt, Yarımca tesisinin varlık satışı şeklinde özelleştirilmesinin planlandığını sözlerine ekledi.