Peki savaş bitti mi?

12.03.2013 - 08:42 | Son Güncelleme :

Yılbaşında gündemin en önemli maddesi halinde her tarafta tartışılan kur savaşlarında heyecan bitmiş görünüyor

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6cac601c04688fbe1551.jpg">Yılbaşında gündemin en önemli maddesi halinde her tarafta tartışılan kur savaşlarında heyecan bitmiş görünüyor. Peki kur savaşıları bitti mi?

THE LİRA

Brezilya Maliye Bakanı Guido Montega’nın iki yıl önce ilk kez gündeme taşıdığı kur savaşları 2013 yılının en belirgin gündem maddesi olarak görülüyordu. Özellikle yılın ilk ayında Japonya’nın Yen’i değersizleştirmek için adımların farklı ülkeler tarafında farklı yorumlanması ile gündemden düşmeyen kur savaşlarında Fransa’nın sürece dahil olması euronun çok değerli olduğunu ortak bir kur planı oluşturulması gerektiğini açıklaması ile süreç daha da dikkat çekici hale geldi. Şubat ayı sonu itibariyle piyasalar cephesinde bu söylemlerin durulduğu gözleniyor.

Peki kur savaşları bitti mi?

Geçtiğimiz hafta merkez bankalarının haftasıydı, toplantılarda kurlar ile ilgili bir açıklama gelip gelmeyeceği takip edildi. Avustralya, Kanada, Japonya, İngiltere ve Avrupa Merkez Bankalarının açıklamalarına kilitlenen piyasalar her hangi bir hamlenin gelmemesi ile beklemeye geçti.

Piyasa uzmanları bu toplantılar sonrasında yaptıkları açıklamalarda merkezlerin kısa bir nefes aldırdığını fakat kur savaşlarının hala bizlerle olduğunu belirttiler.

Henüz bu savaştan kimin galip çıktığı belli olmazken, son dönemde değer kazanan dolar ile şimdilik kaybedenin dolar olduğu kaydediliyor.

Avustralya Merkez Bankası Başkan Glenn Stevens’ın açıklamaları Avustralya dolarının yükselmesine neden olurken, enflasyon görünümüne dikkat çekilerek parasal genişleme için açık kapı bıraktığı gözlerden kaçmadı. Talebin desteklenmesi noktasında politikalarda esneklik yapılabileceği vurgusu yapıldı.  Son dönem merkezlerin ortak politika aracı olarak kullandığı sözlü iletişim Avustralya’da da etkili.

Kanada Merkez Bankası’nın (BOC) geçtiğimiz Nisan ayından beri tazı tuttuğu faizleri aşağı çekme yönündeki söylemlerini taze tutuyordu.  Ocak ayı toplantısında dikkat çeken nokta ise bankanın tavrının daha yumuşamış olması. Politika etkinliğini arttırmak için fiyatların düşük tutulması yönünde algının güçlenmesi ile bankanın yarıştan kopmak istemediği yorumları yapıldı.  BOC’de geçerli olanın yenemiyorsan onlara katıl politikası olduğu belirtiliyor.

Yıl başından beri en gözde merkez bankası Japon Merkez Bankası (BoJ) tarafında ise yeni hükümet ile netleşen çizgi göreve yakın zamanda başlaması beklenen yeni başkan ile belirgin adımlara dönmesi bekleniyor. Japon para politikalarında Mart ayı toplantılarında görev süresi dolan Shriakwa’nın her hangi bir değişikliğe gitmemesi yerine geçmesi beklenen Kurda ile yeni bir başlangıç yapılacağı beklentilerini güçlendirdi. 4 Nisan’da yapılacak olan ilk toplantıda gevşemenin başlaması bekleniyor.

İngiltere tarafında da yeni başkan bekleniyor. Kanada’nın Merkez Bankası Başkanı Carney’nin göreve gelmesi ile mali yapının daha fazla aktive edilebileceği konuşuluyor.

ECB tarafında arka arkaya bir kur hedefi olmadığı açıklansa da bu değerlendirmenin hemen ardından enflasyon üzerindeki etkilerin yakından takip edildiği oldu. IMF tarafından bile faiz indiriminde bankanın yeri olduğunu konusunda gelen uyarıya karşın ECB faizde Mart ayında değişikliğe gitmezken Nisan’da bir hamle gelebileceğine inanların sayısındaki artış da dikkat çekiyor.

Merkezlerin açıklamaları sonrasında Foreks uzmanlarından gelen değerlendirmede manevra alanları daralan bankaların sürece kolaylaştırmak için ilk etapta söylemler ile bir denge oluşturma çabasına dikkat çekiliyor.  

FED FOMC tutanaklarının yarattığı karmaşa sonrasında FED Başkanı Bernanke’nin açıklamalarında varlık alımlarının sonlandırılması için erken olduğunu belirtmesi gözlerin bir sonraki FOMC tutanaklarına çevrildiği gözleniyor. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.