Patates Üreticisi Zorda Kaldı
Patates üreticisi dertli. Türkiye`de patatesin yüzde 50`sine yakınını yetiştiren Niğde, Nevşehir ve Aksaray`lı patates üreticisinin TEDAŞ`a 47 trilyon liralık elektrik borcu çiftçiyi kara kara düşündürüyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Faruk Yücel, Yabancı fast food zincirleri, cips fabrikaları patateslerini yurtdışından getiriyor sıfır gümrükle, yerli üreticinin patatesi ise okullarda, orduda yemeklik olarak kullanılıyor. Patates üreticisi de borç altında eziliyor diye konuştu. Çitfçinin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası`ndan aldıkları borçlar haricinde sadece sulamadan kaynaklanan 47 trilyon liralık borcunun ödenmesinin mümkün olmadığını kaydeden Yücel sözlerini şöyle sürdürdü:
Şeker pancarına kota uygularsanız üretici de patatese, soğana döner. Rekolte fazlası sorun olur. Türkiye`de faaliyet gösteren yabancı kuruluşlar patates ihtiyaçlarını Yunanistan`dan karşılarsa Toprak Mahsülleri Ofisi de patatesi depolarında saklar, okul ve askere yemeklik olarak verirse patates üreticisinin sorunları bitmez. Tarım ürünlerinin ithalatına sıfır gümrükle kolaylık getiren ve bu yıl çıkarılan kararnameyle sadece patateste değil pek çok üründe aynı sorun yaşanıyor.
PATATES FİYATLARI DÜŞÜYOR;
Niğde ve Nevşehir`deki patates çiftçisinin sayısı 5 bin`i geçerken iki şehirde yaklaşık 2 milyon ton patates yetiştirildiği belirtiliyor. Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Özcan Altuncu ise patates fiyatlarının giderek gerilediğini, fiyatın yükselmesini bekleyen üreticinin ürününün elinde kaldığını söyledi. Rekolte fazlası nedeni ile sorun yaşandığını 75-110 bin lira arasındaki alım fiyatının yükselmesi beklenirken 50-75 bin liraya gerilediğini kaydetti. Niğde`de bu yıl yaklaşık 1 milyon ton patates rekoltesi gerçekleştiğini belirten Altuncu, sorunun ancak ihracat ile aşılabileceğini belirtti.
ÇİFTÇİNİN BORCU ARTIYOR;
Niğde Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Polat ise Niğde`de 1 milyon ton civarında patates yetiştirildiğini belirterek, Patates para etmediği için çiftçi borcunu ödeyemedi ve sulamadan kaynaklanan borç yıldan yıla birikti. Çiftçi mağdur durumda, bunu ödeyebilecek gücü yok. Devlet ise borcunu tahsil etmek istiyor dedi. (DÜNYA)