‘Paralel devleti’ daha çok tartışırız
<ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf61a3601c04688fbdd059.jpg" align="right">TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, yıllardan beri ‘hukuk devleti’ ve ‘bağımsız yargı’ vurgusu yaptıklarını, ancak gerekli adımların atılmadığını hatırlatarak, “Şimdi de ‘paralel devlet’ tartışmalarına boğulduk. Kaygı ve üzüntü duyuyoruz” dedi.
ımg>Demokrasinin İşleyişi ve Hukuk Devleti konulu seminerde konuşan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yılmaz, “Bugün yine merkezinde yargının olduğu sert bir tartışma ve cepheleşmeye şahit oluyoruz. Yargının bir güç mücadelesi alanı haline geldiği, hukukun, siyasi mücadelenin bir aracı haline getirildiği, ağır bir gündem ile karşı karşıyayız” dedi.
KAYGIYLA İZLİYORUZ
TÜSİAD’ın yıllardan beri ‘hukuk devleti’ ve ‘bağımsız yargı’ vurgusu yaptığını ve bu alanlarda gerekli reformları savunduğunu hatırlatan Başkan Yılmaz, şunları söyledi:
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
“Tartışmanın çeşitli boyutları var; yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı, rüşvet ve yolsuzluk iddiaları ve ilk defa duyduğumuz bir ‘paralel devlet’ olgusu. Derin devlet olgusunu uzunca bir süredir duyuyorduk, şimdi bir de paralel devletin varlığını tartışmaya başladık. ‘Paralel devlet’ ibaresini ve etrafındaki tartışmaları kaygıyla izliyoruz. Paralel yapıların konuşulduğu, devletin temel kurumlarının sorgulandığı duruma düşmekten büyük üzüntü duyuyoruz, kabullenemiyoruz.”
Başkan Yılmaz şöyle devam etti:
“Hukuk devleti; insan haklarına dayanan ve en önemlisi, kendisi de koyduğu kurallarla bağlı olan devlettir. Kendi kuralına uymayan devlete literatür polis devleti tanımı yapmaktadır. Hukuk devletini niteleyen en önemli unsur, devletin tüm işlem ve eylemlerinin yargının denetimine tabi olmasıdır. Dolayısıyla, yargının ‘bağımsızlığı ve tarafsızlığı’ tartışılamaz ve vazgeçilemez ilkeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Hukuk devleti anlayışında, ne yasama, ne de yürütme erki, denetimsiz ve sınırsızdır. Yasama da yürütme de hukukla bağlıdır ve denetime tabidir. Elbette, yargı da çağdaş yargı etiği ilkelerine tabi olmalı, tarafsızlığını asla yitirmemeli ve evrensel hukuk standartlarına uygun işlemelidir.”
Yolsuzluk ve denetim
TÜSİAD Başkanı Yılmaz, Dünya Bankası öncülüğünde 210 ülke için gerçekleştirilen “Dünya İyi Yönetişim Endeksinin” 6 temel unsuru bulunduğunu hatırlattı ve şunları söyledi: “Hukuk devleti olmak, yolsuzluk ve rüşvet ile mücadele, Hesap Verebilirlik, Siyasi İstikrar ve Şiddetsizlik, Devletin Etkililiği, Denetim Kalitesi, Hukuk Devleti, Yolsuzlukla Mücadele. Dolayısıyla işimiz çok.”