Pamukta Ulusal Politika İstendi

07.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Ulusal Pamuk Konseyi tarafından düzünlenen çalışma platformunda, dünyada ve Türkiye`de pamuk üretiminin ve veriminin artırılması için ulusal bir makro politika oluşturulması istendi.


Türkiye`nin en büyük ihracat kalemini oluşturan tekstil ve konfeksiyon sektörünün hammaddesi pamuk tekrar gündemde. Sık sık üretici, tüccar ve sanayi kesimini karşı karşıya getiren pamuk hammaddesinde en büyük sıkıntı ulusal bir polita olmaması ve sorumlu bir merci bulunmamasıydı. Bu amaçla oluşturulan Ulusal Pamuk Konseyi, dün Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği`nin ev sahipliğinde İstanbul`da bir çalışma platformu düzenledi. Henüz kuruluşu için yasal prosedürün tamamlanmasını bekleyen Ulusal Pamuk Konseyi`nin yönetim kurulunda üretici, tüccar ve sanayi kesiminden üçer temsilci yer alıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi`nden Doç. Dr. Yaşar Uysal, Türkiye`de zaman zaman pamuk fiyatları konusunda sektörde çeşitli tartışmalar yaşandığına dikkat çekti. Uysal, Pamuk üretimi, pamuk ticareti ve pamuğa dayalı sanayinin sürekliliğini, yurtiçinde ve yurtdışında rekabet edebilirliğini sağlamak üzere pamuk üretim, ticaret, tüketim, kalite ve standardizasyonunun geliştirilmesine yönelik ulusal pamuk politikalarının belirlenmesine, ilgili tüm kesimlerin uzlaşmasını sağlayarak bilimsel perspektifte katkıda bulunmak amacıyla Ulusal Pamuk Konseyi kurma fikri doğmuştur dedi.


Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ünal Evcim, dünyanın 32 milyon hektarlık pamuk üretim alanına kilitlendiğini, pamuk üreticisi 8 ülkenin verimlilik aşamasında ise artık ileri gidemediğini söyledi. Evcim, Türkiye`nin verimlilikte bin 200 kilograma ulaştığını, toplam üretimin ise 750 - 800 bin ton seviyesinde gerçekleştiğini belirterek, stratejik madde olan pamuğun ulusal politika halinde ele alınması gerektiğini savundu. TGSD Başkanı Güngör Keşçi ise yaptığı konuşmada, ihracattaki düşüşün hammadde fiyatlarındaki yükseklik ve istihdam maliyetlerindeki artıştan kaynaklandığını vurgulayarak, nihai ürün ihracatının korunmak zorunda olduğunu söyledi. Pamuk üretiminde 3 milyon, tekstil ve hazır giyim üretiminde ise 2.5 milyon kişinin istihdam edildiğini kaydeden Keşçi, hükümetlerin 20 - 25 milyon kişinin ekmek yediği bu sektöre önem vermesi gerektiğini dile getirdi. Keşçi, Pamuk üretimi desteklenmeli. Finansmanı için pamuk fonu oluşturalım. Pamuğun ekim alanlarını ve kalitesini artırmalıyız. Standardizasyonu ve pamuk fiyatlarının istikrarını sağlayalım dedi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.