Özelleştirmenin önü açıldı
Türkiye`de elektrik sektörünün yeniden yapılandırılması, rekabete açılmasını amaçlayan Elektrik Piyasası Yasa Tasarısı`nın maddelerine geçilmesi kabu
-BEYAZ ENERJİ OPERASYONU-
Beyaz Enerji Operasyonu`na da değinen Pamukçu, operasyonun polis yerine jandarma tarafından yürütülmesinin arkasında ne olduğunun açıklanmasını istedi. Pamukçu, bu konunun Meclis gündemine getirilmesi gerektiğini kaydederek, Yolsuzluk yapanların arkasında birtakım çevreler varsa bunları bilelim. Gerekirse biz de bakanın yanında yer alalım diye konuştu. FP Konya Milletvekili Teoman Rıza Güneri ise kurulların siyasetten uzak oluşturulmasına özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Parlamento üstü kurullar oluşturmanın sakıncalarına değinen Güneri, Bu yapılmayacaksa son günlerde yaşananlardan ders almamışsınız demektir dedi. Sivil toplum örgütleri temsilcileri de komisyonda yaptıkları konuşmalarda, tasarının zamanlamasını ve içeriğini genel olarak olumlu karşıladıklarını söylediler. Ancak, üst kurulun oluşumu, işletme hakkı devirlerinin 31 Mart`a kadar tamamlanması zorunluluğu ve serbest rekabet ortamının oluşumunu önleyebilecek bazı hükümlerin düzeltilmesi isteminde bulundular.
-KEBAN`DA ÜRETİMİ DURDURMAYACAĞIZ-
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, milletvekillerinin değerlendirmelerini ve eleştirilerini yanıtlarken, üst kurulun Meclis tarafından seçilmesi görüşüne katıldığını söyledi. Bakan Ersümer, düzenlemeyi yaparken ne devletin ne de başka çevrelerin etkili olması gibi bir düşünce taşımadıklarını söyledi. Barajları özel sektöre devretmek gibi bir amaçları olmadığını da belirten Ersümer, barajların TEAŞ`a devredileceğini ifade etti. Ersümer, Keban Barajı`ndaki durumla ilgili bilgi verirken de su seviyesinin çok düştüğünü bildirdi. Son 20 yılın en az yağış alınan ikinci yılının yaşandığını ifade eden Ersümer, Keban`ı idareli kullanıyoruz. Üretimi, durdurmadan karların eriyeceği Nisan ayına kadar sürdürmeye çalışacağız diye konuştu. İşletme hakkı devirlerinin yapılması için son gün olarak belirlenen 31 Mart`tan sonra sadece sistemin değişeceğini bildiren Ersümer, Tufan kopmayacak. Başka biçimde yapılacak dedi.
-GÖZALTINDAKİLER-
Bu tasarının hazırlanması sırasında amir konumunda bulunan kişilerden sadece birinin şu anda gözaltında olduğunu ifade eden Ersümer, Tasarıya iki yıl boyunca emek veren diğer tüm arkadaşlarım komisyonun huzurunda diye konuştu. Bakanlık Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden de yaptığı açıklamada, tasarının yasalaşması durumunda 12-13 şirketin ilk aşamada rekabet edebileceğinin görüldüğünü bildirdi. Komisyon, tasarının maddelerine geçilmesini kabul ettikten sonra bir hafta sonra toplanma kararı alarak bugünkü çalışmalarını tamamladı.