Özelleştirme Kapıda
3 Kamu Bankası için ayrı ayrı yeniden yapılandırma komisyonları açıklandı. Komisyonlar 1 ay içerisinde çalışmalarını başlatacaklar.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in , Ziraat Bankası, Halkbankası ve Emlakbankası’nın önce özerkleştirilmesi daha sonrada özelleştirilmesini içeren yasayı onaylamasının ardından bu bankalar için ayrı ayrı 5 kişilik yeniden yapılandırma komisyonları açıklandı. Komisyonlar 1 ay içerisinde çalışmalarını başlatacaklar.
Ziraat, Halk ve Emlak Bankaları Türk bankacılık sisteminin yaklaşık yüzde 40`ını oluşturmakta. Söz konusu bankaların performansının, tüm banka sistemi üzerinde belirleyici olmakta ve bu bankaların mali yapılarındaki değişimlerin sektöre de yansıdığını söylemek mümkün.
Son yıllarda bankacılık sektöründe meydana gelen üzücü olaylar ve güvensizliğin neticesinde sektöre karşı bir kırılganlık söz konusu. Bu bağlamda sektörün düzenlenmesi ve denetlenmesi açısından Bankacılık Düzenleme ve Deneteme Kurulu oluşturulmuş ve faaliyetine başlamıştı.
Söz konusu yasayla kamu bankalarının yeniden yapılandırılması ve böylece gerek idari gerekse mali yapılarının güçlendirilmesi sağlanacak. Böylece Avrupa Birliği öncesinde sistemin bütünüyle sağlıklı bir yapıya oturtulması büyük avantajlar getirecek.
3 Kamu Banka İçin Ayrı Ayrı Yeniden Yapılandırma Komisyonları Açıklandı
Üç kamu bankasının özelleştirilmesi sürecinde bankaların yeniden yapılandırılmalarına ilişkin usul ve esasları belirleyen Bakanlar Kurulu kararı, bugünkü Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece bu 3 banka için ayrı ayrı olmak üzere , Hazine Müsteşarlığı , Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve bankalardan birer asil, birer yedek ile Hazine Müsteşarlığı`nca Müsteşarlık dışından seçilecek bir asil, bir yedek üye ve bankalar tarafından banka dışından seçilecek bir asil, bir yedek üye olmak üzere 5 kişilik Yeniden Yapılandırma Komisyonları oluşturulacak. Kurumları temsilen seçilen üyelerin en az Genel Müdür Yardımcısı veya eş düzey kamu görevlisi olması zorunlu olacak. Komisyonlara Hazine Müsteşarlığı`nı temsilen seçilen üye başkanlık edecek. Komisyonların sekreterya işleri Hazine Müsteşarlığı`nca yürütülecek.
Komisyonlarca, her bir banka için ayrı ayrı hazırlanacak yeniden yapılandırma ve özelleştirmeye hazırlık planları, ilgili bankaların genel kurullarında onaylanmasından sonra Bakanlar Kurulu`nun onayına sunulacak.
KİT statüsündeki bankaların ; bu yasa ile 233 sayılı KHK dışına çıkarak , özel hukuka tabi olmaları sağlanacak. Yeniden yapılandırma sürecinin başlamasıyla birlikte devletin finans sektöründen çekilmek adına en önemli adımlardan birini attığını görüyoruz. Böylece bu 3 bankanın özelleştirilmesi öncesi sağlıklı bir yapıya kavuşması sağlanacak. (Tradecnet)