Otomobil Vergisi Satışları Düşürecek
Hükümetin taşıt alım vergisine yüzde 85 zam yapmayı planlaması yerli üreticiyi tedirgin etti. OSD Başkanı İlkbahar, bu yıl 485 bin adet olan satışın vergiler nedeniyle önümüzdeki yıl yüzde 50 düşeceğini ileri sürdü. OSD Başkanı Ali İhsan İlkbahar, önümüzdeki yıl yaşanacak yüzde 56`lık artışın ve yüksek oranlı vergilerin otomobil tüketimini etkileyeceğini söyledi.
Otomotiv sektörünün halihazırda yüzde 80 oranında vergi ödediğini kaydeden Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Ali İhsan İlkbahar, önümüzdeki yıl satışların yarı yarıya düşebileceğini belirtti. İlkbahar, hükümetin yüzde 56 olarak belirlediği yeniden değerleme oranını yarıya kadar artırarak yüzde 85`e çıkarma çabasında olduğunun altını çizerek, Bununla da kalmayıp mevcut vergi 20 katına çıkarılmak isteniliyor. Bu haksızlıktır. Vergiler bu şekilde artırılırsa, bu yıl 485 bin adet olan yıllık satışlarımızı önümüzdeki yıl yüzde 50 oranında kaybederiz diye konuştu. OSD Başkanı Ali İhsan İlkbahar, 2001`de Taşıt Alım Vergisi ile Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi`ne yüzde 56 zam yapmayı planlayan hükümeti sektöre haksızlık yapmakla suçladı. 2001 enflasyon hedefinin otomotiv sektörüne dayatılmaya çalışıldığını ileri süren İlkbahar, bu dayatmanın yanında vergilerin yüzde 100`ler civarına çıkarılmasının yanlış olduğunu kaydetti. İlkbahar, Önümüzdeki yıl için artışlar yüzde 56 oranında olacak deniyor, ama bir yandan da hükümetimiz bu oranın üzerine yüzde 50 zam yaphmak istiyor. Dünyanın her yerinde ekmek gibi araba alınabilirken, Türkiye`de 7 - 8 ayrı noktadan vergi alınıyor. Bu vergiler sonunda sektörü bitirecek dedi.
Otomotiv sektörünün 1993`ten bu yana hep krizlerle yaşadığını anımsatan İlkbahar, bu yıl hem faizlerin düşmesi hem de geçmiş yıllardaki talep birikimi sayesinde sektörün bir canlılık yakaladığını açıkladı. İlkbahar, Bunun tek yolu da vergileri indirmektir. Biz hükümetten yıllık gelirini düşürmesini beklemiyoruz, ancak vergileri indirip toplam vergiyi artırmasını öneriyoruz. Yani sürümü düşünmeyerek vergi gelirleri artırılmalıdır. Sektör kötü günlere geldiğinde verginin azaltılması aylarca vakit alıyor, azaltılsa da iş işten geçmiş oluyor diye konuştu.
VERGİ, TALEBİ KISACAK;
İlkbahar, Verginin talebi kısacağı kesin. Mesela yüzde 56 oranında öngörülen verginin yüzde 25 oranında artırılması bu yıl 485 bin olan otomobil satışlarının önümüzdeki yıl yüzde 25 oranında azalmasına neden olacaktır. Eğer öngörülen vergi yüzde 50 oranında artırılırsa o zaman düşüş yüzde 50 oranında gerçekleşecektir. Bu da sektörün sonu demektir dedi. Sektörün ithal otomobil satışlarındaki artışla zaten sıkıntılı günler yaşadığını belirten İlkbahar, hükümetin öncelikle otomobil ithaltını frenlemek için vergidi sözü yerine getirmesini istedi.
İLKBAHAR, ŞUNLARI SÖYLEDİ;
İthal otomobil satışları patlamasıyla dış ticaret dengesinin bozulduğu açıklandı. Hudut kapıları yapılacak denildi, ancak bu konuda somut bir adım hala atılmadı. Bunların yanı sıra; ithal otomobiller Türkiye`ye giriş yaparken ciddi bir kontrolden geçirilmesi lazım. Ama bu malesef yapılmıyor. Siz Avrupa`ya bir kamyonu bile sokamıyorsunuz. Bu yıl sektörde bir talep patlaması yaşandı, ancak yerli üretici bu talebi karşılayamadı. Biz kapasitemizi ancak yüzde 20 artırabilirken, Avrupa`daki üreticiler günde 10 bin araç üretip Türkiye`deki talebi kapatmaya çalıştılar.(FİNANSAL FORUM)