Orta vadeli yükseliş ne zaman ?

12.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Borsa dalgalanmasını sürdürüyor. Elliott dalgalarına göre orta vadeli bir yükseliş ne zaman ?

Klasik teknik analiz yöntemleri uygulayanlar, belki borsanın bu günü için iyi bir tahminde bulunabilirler. Ancak gelecek hakkında en ufak bir fikir sahibi olamazlar. Çünkü; klasik teknik analiz metotları geçmişe dayanarak sadece bugünü gösterebilir. Gelecekle ilgili bir fikir veremez. Bu kısır döngünün dışına çıkanlar, sadece tek bir yöntemin gelecekte nelerin olacağı konusunda fikir verebildiğini görmüşlerdir. Bunu görmelerini sağlayan tek sistem ise Elliott Dalgalarıdır.

Biz de Elliott Dalgalarını kullanarak size yeni bir yükseliş trendinin ne zaman başlayacağı konusunda sadece teknik verilere dayanarak bir analiz hazırladık.

Beş dalgalık yükseliş trendini 3 Kasım 2000 tarihinde 14 bin 933 seviyesinde tamamlayan endeks, yeni beş dalgalık düşüş trendi yaşıyor. Endekste yaşanan bu beş dalgalık düşüş trendinin ilk dalgası, 14 bin 933 seviyesinde başladığı düşüş hareketini, 14 Kasım 2000 tarihinde 12 bin 667 seviyesinde tamamlandı. Genellikle kısa süren ve zayıf bir hareketin yaşandığı birinci dalganın ardından, ikinci dalga etkili oldu. 13 bin 613 seviyesinde tamamlanan ikinci dalga hareketi ise düşüş trendinin en etkili nedeni oldu. Yatırımcılar arasında kabus dalgası olarak adlandırılan üçüncü dalgayı başlattı.

Üçüncü dalga, ikinci dalganın bitmesi ile başlar. Bu dalga en başta yavaş hareket ederek zor bir düşüşün ardından birinci dalga seviyesinde yeni bir dip oluşturur. Birinci dalgayı destek alan ve piyasaya giren yatırımcılar, aniden hata yaptıklarını düşünüp hızla satışa geçerler. Tüm bu olanlar birinci dalga seviyesi altına inen, üçüncü dalga düşüşünü hızlandırdı. Artık pek çok yatırımcı trendin yönünün aşağı olduğunu düşünür ve giderek bir satım çılgınlığı başlar. Sonunda satış çılgınlığı had safhaya ulaşır ve üçüncü dalga da böylece biter. IMKB`ye baktığımızda satış hareketinin 4 Aralık 2001 tarihinde, 7 bin 109 desteğinde tamamlandığını görüyoruz. Üçüncü dalganın bitmesi ile birlikte tepki çıkışı olarak adlandırdığımız, dördüncü dalga başlar.

Daha önceden satış yapanlar artık yeterince fiyatların düştüğünü düşünürler ve alış yapmaya başlarlar. Tüm bu düşünceler ile alımlar başlar ve düşüş dalgasına tepki alımları ile karşılık verilir. Bu dalgaya dördüncü dalga denir. IMKB şu aşamada dördüncü dalga hareketi içerisinde bulunuyor. İçinde bulunduğumuz, dördüncü dalga içerisinde incelenmesi gereken önemli etkenler mevcut. Bu etkenlerden en önemlileri dalga kanalları ve PTI (Olasılık Endeksi) dır. Dalga kanalları grafikte görülen mavi, kırmızı ve yeşil renkteki çizgilerdir. PTI göstergesi ise 20 olarak kırmızı renkte bulunan sayıdır. Dalga kanallarından mavi, yeşil ve kırmızı olan tüm kanallar yukarı kırıldı. Dalga kanallarından hepsinin yukarı kırılması, tepki alımlarının ardından, yeni bir satış dalgası oluşma beklentisini azaltıyor. Ayrıca diğer önemli bir unsur olan PTI göstergesini incelediğimizde, 7 Aralık tarihinde 10 bin 781 seviyesinde 47 olan PTI göstergesi, son kapanış itibari ile 20 seviyesine gerilediği dikkat çekiyor. Bu oluşum ise piyasanın beşinci dalga hedef noktası olan, 5 bin seviyesine gitmesinin çok çok düşük bir ihtimal olduğunu gösteriyor.

Peki Elliott Dalgaları`na göre bundan sonra ne olabilir ?

* Endeks hangi durumda yeni bir yükseliş trendine başlayacak ?
* Oluşan bu dalga yapısı ne olacak ?
* Yeni bir yükseliş trendinin hedef noktaları hangi seviyelerdir ?
* Hangi noktada pozisyon alınmalı ?
Şu aşamada oldukca önem taşıyan bu soruların cevaplarını arayalım.

Endekste yaşanan bu teknik formasyon içerisinde en önemli nokta, 12 bin 667 seviyesidir. Yani başka bir deyişle birinci dalganın tamamlandığı seviye. IMKB`nin 12 bin 667 seviyesinibir puan olsa dahi yukarı geçmesi durumunda, yeni bir yükseliş trendi başlayacaktır. Bu seviyenin yukarı geçilmesi, Elliott Dalga Yapısı kuralları gereğince, tepki alımlarıyla birinci dalga seviyesini yukarı gecemeyeceği kuralına ters düşecektir. Böylece oluşan dalga yapısı bozulacaktır. Bu durumda ( 12 bin 667 seviyesi yukarı geçilirse ) endeks yeni bir yükseliş trendine başlayacak. 12 bin 667 seviyesinin yukarı kırılması durumunda, ilk hedefte 14 bin 370 ve ardından 18 bin 008 seviyeleri olmak üzere yükseliş trendi yaşanacak. Oluşması beklenen bu hareket yükseliş trendinin üçüncü dalgası olacaktır. Üçüncü dalganın beklentilerimiz parelelinde, 18 bin 008 seviyelerinde tamamlanmasının ardından, piyasanın kar satışları ile karşılaşması muhtemel. Kar satışlarının ardından ise endeks 20 000 seviyelerine kadar yükseliş hareketini sürdürecektir.

Bu nedenle 12 667 seviyesinin yakından izlenerek bu seviyenin bir puan olsa dahi yukarı kırılması durumunda orta vadeli pozisyon alınması öneriliyor. Bu analizde orta vadeli bir projeksiyon sunulduğu için kısa vadeli trendler göz önünde bulundurulmamıştır. (tradecnet)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.