`Orta Vadeli Programı` açıklandı

09.10.2013 - 07:51 | Son Güncelleme :

Orta Vadeli Program`da 2013 yılı için öngörülen yüzde 4 büyüme hedefini aşağı yönlü revize edildi

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf648c601c04688fbde4a5.jpg">Orta Vadeli Program`da 2013 yılı için öngörülen yüzde 4 büyüme hedefini aşağı yönlü revize edildi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Yeni tespit edilecek limit, belgelediği gelirinin 4 katını geçemiyor. Limiti arttırmak istiyorsa ya da banka istiyorsa yeni limit gelirinin 4 katını geçemiyor. Gelir düzeyi tespit edilemeyenler için limit bin lira. Kredi kartlarındaki asgari ödeme tutarını artırıyoruz.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2013 yılı büyüme hedefini yüzde 3.6 olarak açıkladı. 2014 yılında büyüme rakamının biraz toparlanarak yüzde 4`e ulaşacağını tahmin ettiklerini söyleyen Babacan, 2015 ve 2016 yıllarında ise yüzde 5 büyümenin hedeflendiğini bildirdi. 2013-2015 OVP’de Türkiye ekonomisinin 2013 yılında yüzde 4, 2014 ve 2015 yılında yüzde 5 büyümesi hedeflenmişti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ilgili kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katılımıyla Başbakanlık Yeni Bina’da “2014-2016 Orta Vadeli Programı” (OVP) açıkladı.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Babacan, bu rapordaki beklentileri de dikkate alarak genel tabloya bakıldığında, geçen yılın ekim ayı ile bu yılın ekim ayı arasında dünyanın büyüme beklentisinin aşağı yönde ciddi oranda revize edildiğini ifade etti.

Ali Babacan, geçen yıl, dünya ekonomisinin bu yılın sonunda yüzde 3,6 oranında büyümesi beklenilirken, bugün itibarıyla bu rakamın yüzde 2,9`a revize edildiğini belirterek, şunları kaydetti: Yine 2014`te dünya ekonomisinin yüzde 4,1 büyüyeceği öngörülürken, bugün itibarıyla 2014 beklentisi, yüzde 3,6`ya çekilmiş durumda. Benzer tablo Amerikan ekonomisi için de geçerli. Amerikan ekonomisiyle ilgili büyüme tahminleri de aşağı yönlü revize edilmiş durumda. Avro bölgesinde durum yine aynı ama bu bölge için belki daha da çarpıcı olan, geçen yılın ekim ayında baktığımızda Avro bölgesinin küçük de olsa bir büyüme kaydedeceği öngörülmektedir fakat bugün itibarıyla, bu yıl sonu geldiğinde Avro bölgesi ekonomisinin toplamda yüzde 0,4 küçüleceği beklenmekte. Gelecek sene ise yüzde 1`lik büyüme öngörüsü bugün için yapılıyor.

Gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme beklentileri de aşağı yönlü revize edildi

Gelişmekte olan ülkelere yönelik beklentilere de değinen Babacan, geçen yılla bu yıl arasındaki büyüme beklentisinde baya bir farkın oluştuğunun görüldüğünü bildirdi. Babacan, tüm gelişmekte olan ülkelere bakıldığında, geçen yıl, 2013 yılında yüzde 5,6`lık ortalama büyüme öngörülürken, bu yıl söz konusu ortalamanın yüzde 4,5`e çekilmiş durumda olduğunu belirterek, şöyle devam etti: Çin hariç gelişmekte olan ülkelere baktığımızda, özellikle 2013 için tablo daha çarpıcı. Geçen sene ekim ayında baktığımızda, Çin hariç gelişmekte olan ülkelerin bu yıl yüzde 4,5 oranında büyümesi bekleniyordu fakat bugün itibarıyla baktığımızda bu, yüzde 3,1`e revize edilmiş durumda. Tabii burada yüzde 3,1 deyince bunun ağırlıklı olarak Asya`daki gelişmekte olan ülkelerden geldiğini unutmamak lazım. Doğu Avrupa`daki ya da bizim bölgemizdeki gelişmekte olan ülkelerin büyüme beklentisi ise bu yıl için yüzde 3`ün çok çok altında, ortalama olarak baktığımızda. Yani geçen yılla bu yıl arasında dünya ekonomisi, gelişmiş ekonomiler ve gelişmekte olan ülkelerin büyümesinde beklentiler aşağı yönlü revize edilmiş durumda.

Dünya ticaretinde de durum aynı

Dünya ticaretinde de durumun aynı olduğuna işaret eden Babacan, geçen yıl bakıldığında, 2013`te dünyanın toplam ticaretinin yüzde 4,5 oranında büyümesinin beklendiğini anımsattı. Bugün itibarıyla bakıldığında ise 2013 beklentisinin yüzde 2,9`a revize edilmiş durumda olduğunu aktaran Babacan, 2014 yılı için de yine aşağı yönlü revizenin söz konusu olduğunu bildirdi. Öte yandan, ABD`nin borçlanma faizlerine bakıldığında, geçen yıl ekim aylında yüzde 1,6 gibi bir oran görülürken, bugünlerde yüzde 2,6 gibi rakamların görüldüğünü belirten Babacan, Ama bu, Amerikan hazine borçlanma faizlerinin artışına paralel olarak, pek çok ülkenin borçlanma faizleri, geçen yıla göre yükselmiş durumda. Özellikte gelişmekte olan ülkelerde, hatta cari açığı olan gelişmekte olan ülkelerde bu faiz artışının daha yüksek olduğunu görüyoruz diye konuştu.

Sermaye akımlarında da beklentiler aşağı yönlü

Babacan, yükselen ekonomilere yönelik özel sermaye akışlarına bakıldığında da 2012 yılında 1 trilyon 215 milyar dolarlık bir akımın olduğunu ancak bu yıl, bu rakamın 1 trilyon 62 milyar dolara, gelecek yıl da 1 trilyon 29 milyar dolara düşeceğini, şu andaki beklentilerin bu yönde olduğunu ifade etti.

Petrol fiyatlarının düşmesi bekleniyor

Petrol fiyatlarındaki beklentilere de değinen Babacan, şöyle konuştu: Petrol fiyatlarının önümüzdeki yıllarda tedrici bir düşüş trendine gireceği bekleniyor. `Bunu nereden görüyoruz?` derseniz, özellikle vadeli petrol piyasasına baktığımız zaman fiyatların düşüş trendinde olacağı görülüyor, bugün itibarıyla. Jeopolitik gelişmeler, olumlu ya da olumsuz yönde bunu etkileyebilir ama arz ve talep dengesi açısından baktığımızda, düşen büyüme beklentisiyle beraber petrol fiyatlarında da önümüzdeki 3 yıl için düşüş eğilimi beklenmekte.

Kredi kartlarındaki asgari ödeme tutarı artıyor

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Yeni tespit edilecek limit, belgelediği gelirinin 4 katını geçemiyor. Limiti arttırmak istiyorsa ya da banka istiyorsa yeni limit gelirinin 4 katını geçemiyor. Gelir düzeyi tespit edilemeyenler için limit bin lira. Kredi kartlarındaki asgari ödeme tutarını artırıyoruz. Mesela, 15 bin liranın altında olan bir kredi kartının asgari ödeme tutarı dönem borcunun yüzde 25`i şu anda. Bu yıl sonunda yüzde 27, gelecek yıl sonu da yüzde 30 oluyor dedi.

TARİHİMİZİN EN DÜŞÜK TASARRUFU

Tasarruf oranlarının beklenilenin altında olduğuna dikkat çeken Babacan, 2013 yılı itibariyle toplam yurt içi tasarruflarımız yüzde 12.6`ya düşüyor. Tarihimizin en düşük tasarrufu. Diğer ülkelerle mukayese etiğimizde de maalesef iyi bir noktada değiliz. Gelişmekte olan ülkelerin tasarruf oranının ortalaması yüzde 33.1`dir. Çin İstisnai yüzde 49.7. Bu görmek istediğimiz tablo değil diye konuştu.

KREDİ KARTLARINDAKİ ASGARİ ÖDEME TUTARINI ARTTIRIYORUZ

Babacan, kredi kartlarında ve bazı tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır getirilmesi konusunda çalışmaların da devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: Yeni tespit edilecek limit, belgelediği gelirinin 4 katını geçemiyor. Limiti arttırmak istiyorsa ya da banka istiyorsa yeni limit gelirinin 4 katını geçemiyor. Gelir düzeyi tespit edilemeyenler için limit bin lira. Kredi kartlarındaki asgari ödeme tutarını artırıyoruz. Mesela, 15 bin liranın altında olan bir kredi kartının asgari ödeme tutarı dönem borcunun yüzde 25`i şu anda. Bu yıl sonunda yüzde 27, gelecek yıl sonu da yüzde 30 oluyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.