Öğrenci harçları arttırılsın
Başbakan Bülent Ecevit`e ikinci raporlarını sunan rektörler, maaşlarının iyileştirilmesi için öğrenci harçlarının arttırılmasını ve üniversiteler tarafından belirlenmesini istediler. Vakıf üniversitelerinin Üniversitelerarası Kurul`da (ÜAK) daha az temsil edilmelerini öneren rektörler, mali ve idari özerkliğin önemini anlattılar.
12 Ocak`ta yaptıkları görüşmenin ardından ikinci kez Ecevit ile buluşan ODTÜ, Hacettepe, Gazi, ankara, Anadolu, Atatürk, Yıldız Teknik, Erciyes ve Çukurova üniversitesi rektörleri, 34 maddeden oluşan bir öneri paketi sundular. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Maliye Bakanı Sümer Oral ve Milli Eğitim Bakanı Metin bostancıoğlu`nun da katıldığı görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü.
ODTÜ Rektörü Prof. Dr.Ural Akbulut, toplantının başında daha projektörle 8 dakikalık bir sunuş yaparak 1990`da 28 devlet üniversitesine devlet bütçesinden yüzde 3.9`luk kaynak ayrılırken bunun şimdi 53 üniversite için yüzde 2.2`ye düştüğüne işaret etti. Ecevit, öğretim üyesi maaşlarının zaman içinde iyileştirileceğini belirtirken rektörlerin önerilerinde devlete hiçbir yük getirilmemesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. Maliye Bakanı Oral`a talimat veren Ecevit, 3 rektörün Oral ile gelecek haftadan itibaren çalışmaya başlamasını istedi. 2002 yılından itibaren torba bütçenin uygulanacağına söz veren Ecevit, öğrenci harçlarının ödeme gücüne göre ayarlanmasının adil olacağını sözlerine ekledi.
Rektörler, mali sorunlarının devlet tarafından karşılanmasının zor olması nedeniyle öğrenci harçlarının arttırılması gerektiğini yineleyerek Eğitime katkı payı üniversiteler için önemli bir finansman kaynağı haline getirilmeli. Bu nedenle 8. 5 Yıllık Kalkınma Planı`nın öngördüğü şekilde eğitime katkı payının belirlenmesinde devlet üniversitelerine özerklik verilmelidir görüşünü dile getirdiler.
Rektörlerin talepleri
Rektörlerin istekleri ve eleştirileri şöyle:
-Öğretim üyelerinin silahlı kuvvetler mensupları ve hakimlere göre uğradığı ücret kayıpları hızla telafi edilmeli.
-Devletin yükseköğretime tahsis edeceği bütçe kaynaklarının artması gerekiyor. Yükseköğrenim isteyen yurttaşların, bu hizmetin maliyetine ödeme güçleri ile orantılı olarak katılmaları artık zorunluluk haline gelmiştir. Ancak etkin bir burs ve kredi sistemi getirilsin.
- Vakıf üniversiteleri, Üniversitelerarası Kurul`da önem ve ağırlıklarını aşan ölçüde temsil ediliyorlar. Vakıf üniversitelerinin kurula katılabilmesi için 5 bin öğrenci, 150 öğretim üyesi ve 5 yıl eğitim yapma koşulları aranmalıdır.