Nomura: Çin `yüksek tehlike bölgesi`

05.07.2013 - 10:25 | Son Güncelleme :

Nomura; Çin, Hong Kong ve Hindistan`ı finansal olarak yüksek tehlike bölgesi ilan etti

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6778601c04688fbdf801.jpg">Nomura, para politikalarının son 4 yılda fazla gevşek kaldığı gerekçesiyle Çin, Hong Kong ve Hindistan`ı finansal olarak yüksek tehlike bölgesi ilan etti.

Nomura Holdings Inc., Çin, Hindistan ve Hong Kong`un, para politikalarının geçtiğimiz 4 yılda çok gevşek kaldığı gerekçesiyle yüksek risk tehlike bölgesi olduğunu söyledi.

Kurumun ekonomist ve stratejistleri tarafından hazırlanan 28 Haziran tarihli raporu, Asya genelinde ortalama yerel özel sektör borcunun, gayrisafi yurtiçi hasıla oranının 2012`de yüzde 167`ye tırmandığını ve bölgedeki emlak piyasasının çoğunun riskli olduğunu gösterdi. Borç oranı Hong KOng ve Singapur`da yüzde 50, Malezya, Güney Kore, Çin ve Tayland`da ise yüzde 30 ila 40 artış kaydetti.

Raporda, üretim açıkları ve enflasyona bağlı para politika göstergesinin, faizlerin de devamlı olarak ekonomik modellerin öngördüğünün altında kaldığı, hatta finansal döngü devreye girdiğinde daha da aşağılarda seyrettiği belirtildi.

Bu durum ülkeleri finansal anlamda kırılgan bir pozisyona sokuyor. Endonezya yüksek risk bölgesinin altlarına yakınken, Güney Kore, Malezya, Singapur ve Tayland, Japonya`nın üzerinde olmakla birlikte orta düzeyde risk klasmanında gösteriliyor. Filipin ve Tayvan ise herhangi bir ekonomik krize en az eğilimi olan ülkeler arasında bulunnuyor.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Nomura raporunda, Fed`in teşvikleri azaltmaya başlamasıyla yatırımcıların bölge genelindeki ekonomileri sınıflandırmaya başlayabileceğini ve büyümeden çok istikrar arayabileceklerini söyledi.

Japonya`nın en büyük finansal aracı kurumu Nomura, Asyalı politika yapıcıların, ABD ve Avrupalı mevkidaşlarının küresel kriz öncesinde, Asya`nın da 1990`lardaki dönemlerindeki yanılgıya kapılma riski var. Bu risk, standart ekonomik döngüye ve düşük enflasyonla fazla odaklanıp, finansal döngüye ise yeterince bakmadan politikaları çok gevşek bırakmak yorumunda bulundu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.